inapoi la cumparaturi vezi cosul
Cauti retete sanatoase adorate de copii? Vrei sa scapi de mancarea daunatoare? Sa iti determini copiii sa manance mai multe legume si cruditati? Nu stii cum sa dai savoare felurilor vegetariene? Uneori vrei mancare de post dar nu te satura? Aici gasesti retete 100% vegetale, naturale, integrale, cu ingrediente combinate corect, fara zahar sau drojdie, fara praf de copt conventional, arome sintetice sau emulgatori. Sunt satioase si delicioase, incearca-le pe toate!
Rejuvelac - bautura fermentata

Rejuvelac este o bautura probiotica facuta din cereale germinate si apa, bogata in enzime, promovata de Ann Wigmore, pionier al curentului raw food. Conform Dr. Harvey C. Lisle, chimist alimentar si colaborator al lui A. W. care a analizat si studiat bautura, acest lichid fermentat contine proteine, carbohidrati, lactobacilli, aspergillus oryzae, vitaminele B, E, K s.a, fiind un aliment pre-digerat, usor de asimilat. Rejuvelac-ul este popular intre vegani si adeptii hranei vii, baut ca atare sau folosit ca starter pentru diverse alimente fermentate, in special cele bazate pe nuci si seminte (iaurt, branza din nuci, sosuri).



Oricine poate face Rejuvelac si beneficia de un sistem digestiv curat, nutrienti in plus si mai multa energie. Ann Wigmore a experimentat in 1960 cu aceasta bautura (care poate avea si origine baltica) si ulterior a folosit-o in scop terapeutic, devenind “apa” Institutului Hippocrates pe care-l conducea (astazi mai multe centre de sanatate includ Rejuvelac in terapia zilnica dar se pare ca Hippocrates s-a indepartat de multe dintre practicile fondatoarei sale). A. Wigmore facea supe si smoothie-uri avand ca baza Rejuvelac, fermenta sosuri si branzeturi din nuci si bea mai multe pahare pe zi, intre mese, pentru a-si mentine in stare perfecta tractul intestinal. Cei care au cunoscut-o spun ca, la 84 de ani, avea energia unei tinere de 20 de ani. Curios este faptul ca in fiecare carte a autoarei retetele sale pentru Rejuvelac difera (cu grau negerminat/germinat, cu boabe intregi/boabe macinate) – o consecinta a experimentarii continue. De asemenea, multi alti autori (unii fosti invatacei ai Dr. Ann) au publicat retete proprii, de asemenea diferite. Iata reteta adoptata de noi si folosita ca starter pentru fermentarea sosurilor si branzeturilor din nuci si seminte. Citeste aici 1 2 3 cateva prezentari biografice ale lui Ann Wigmore.

DificultatePregatireGata inNr. portiiReceptivitate
     3zile 2-5zile 4     

Dificultate: (1 x - inseamna ca te descurci si fara experienta, 5 x - inseamna ca e mai greu dar nu trebuie sa te lasi);
Receptivitate: (5 x - ii va atrage pe copii din prima, 1 x - trebuie sa-i convingi sa guste)

 Ingrediente si ustensile necesare

  • 1/4 cana boabe de grau - ideal grau moale, cel pentru patiserie (nu grau dur), Kamut sau spelta; noi folosim Kamut (scriem cu K deoarece este marca inregistrata)
  • 3-3.5 cani apa de calitate (plata/de izvor)
  • 1 borcan de 1l
  • plasa, panza subtire si elastic rezistent



Procedura
1. Alege boabele, arunca impuritatile, spala-le sub jet.

2. Pune boabele la inmuiat intr-un borcan de minim 500 ml (acoperit cu o plasa sau panza contra insectelor) si lasa-le 10-12 ore intr-un loc racoros (de ex. vara, cand temperatura trece de 22 grade in interior, muta borcanul in pivnita/subsol.

3. La finalul celor 12 ore scurge apa, fixeaza plasa la gura borcanului, legata bine cu un elastic rezistent si lasa graul la germinat in borcan, usor inclinat cu gura in jos, intr-un loc ventilat, curat, precum camara (nu pe pervaz) si asteapta 3 zile sa incolteasca (varful iesit din bob nu trebuie sa ajunga mai lung decat bobul). In fiecare zi din acest interval trebuie sa clatesti boabele cu apa rece si sa le scurgi bine de 2 ori/zi. Vara poate fi necesara clatirea de 4-5 ori. Nu e indicat ca pe timp foarte calduros sa faci Rejuvelac daca nu ai o pivnita sau un loc mai racoros - in 60% dintre cazuri nu se va solda cu succes sau un lichid potabil. Daca totusi vrei sa-l faci, adauga 1 lingura de zeama de lamaie in apa pentru a descuraja bacteriile putrefactive sa se dezvolte si pune borcanul in zona cea mai racoroasa din casa.

4. Dupa cele 3 zile clateste graul germinat si pune-l in blender/robot impreuna cu 3 cani de apa si proceseaza cateva secunde, doar cat sa spargi bobul si nu sa rezulte o pasta.

5. Sterilizeaza un borcan de 1l, pune amestecul din blender in el si daca e cazul, mai completeaza cu apa pana sus.

6. Pune o panza fina deasupra, leaga cu un elastic si du borcanul intr-un loc racoros si linistit. Asteapta incubarea 2-5 zile, amestecand insa obligatoriu de 2 ori/zi. Cand este gata, o spuma alb-galbuie cu bule se afla la suprafata, lichidul este usor tulbure, miroase a acru/drojdii/proaspat; cu cat temperatura ambientului este mai joasa, cu atat va avea un miros spre limonada; la temperaturi mai mari, mirosul va sugera varza murata sau bors. Gustul trebuie sa fie acrisor, placut, usor acidulat (50% il adora de la inceput, 50% nu il suporta…).

7. Boabele ramase in borcan pot sa mai produca inca o transa de Rejuvelac – doar acopera-le cu apa si repeta procedura – timpul de fermentare va fi mai scurt, de maxim 2 zile.

8. Lichidul probiotic obtinut se pastreaza la frigider pana la 2 saptamani, intr-o sticla sau borcan din sticla, cu capac etans. Boabele ramase pot fi introduse in painici raw sau daruite pasarelelor sau puse in compost.

9. Ti se pare complicat? Vizioneaza aici un filmulet bine facut, clar si bine documentat.


Atentie!
In orice proces de fermentare, cateodata lucrurile pot sa nu mearga perfect (mai ales pentru incepatori). Daca igiena a fost precara, temperatura ambientala prea mare sau altceva nu a functionat bine, bacteriile de putrefactie pot popula produsul – nasul tau iti va spune ca ceva nu este in regula. Rejuvelac-ul are gust acrisor, ca o limonada… fara lamaie sau ca un bors emancipat, cu un miros placut (a fermentat, a acru, a drojdii). Uneori te poate duce cu gandul si la varza murata. Daca lichidul miroase urat, este roz sau nu are nici un gust, are gust rau, arunca-l si ia-o de la capat (sterilizand borcanul). P.S. Scriem Rejuvelac cu R deoarece este marca inregistrata.

Trucuri

  • amestecarea de 2 ori pe zi distribuie uniform activitatea enzimatica si sprijina fermentarea (dezoltarea rapida a bacteriilor benefice)
  • abandonarea borcanului intr-un loc retras, fara a-l verifica, poate “supara” microorganismele, facandu-le neperformante si asta nu este o gluma; ca si la maiaua pentru paine, grija si atentia umana conteaza foarte mult; o atmosfera calma in casa si un tonus psihic bun al utilizatorului duc la rezultate mult mai bune
  • in borcanul cu boabe poti adauga, ca si experiment, scortisoara (bastonase de scoarta)/frunze de leustean/fructe uscate, in functie de preparatul la care vrei sa-l folosesti
  • atunci cand lucrezi cu fermenti naturali, retine ca acestia au personalitatea lor – nici o paine cu maia si nici o transa de Rejuvelac nu va iesi la fel ca precedenta si tocmai acesta este farmecul
  • daca nu ai baut niciodata Rejuvelac, e bine sa il consumi gradual, cate ½ pahar/zi, lasand timp corpului aprox. 2 saptamani pentru acomodare cu numarul mare de enzime si bacterii prietenoase continute


Vrei sa te apuci de fermentat cereale, fructe si legume dar ti-e teama? Citeste The Art of Fermentation, o carte excelenta de la care noi am invatat foarte multe. Tu ce ai fermentat pana acum? Ai baut vreodata Rejuvelac? Scrie-ne, vrem sa stim! Daca iti place reteta, da-o mai departe, noi ne bucuram!

Carte educativa


Hrana + Educatie + Distractie