inapoi la cumparaturi vezi cosul
Cauti retete sanatoase adorate de copii? Vrei sa scapi de mancarea daunatoare? Sa iti determini copiii sa manance mai multe legume si cruditati? Nu stii cum sa dai savoare felurilor vegetariene? Uneori vrei mancare de post dar nu te satura? Aici gasesti retete 100% vegetale, naturale, integrale, cu ingrediente combinate corect, fara zahar sau drojdie, fara praf de copt conventional, arome sintetice sau emulgatori. Sunt satioase si delicioase, incearca-le pe toate!
Iaurt de caju cu frigarui de fructe

O gustare excelenta, usor de digerat si atractiva pentru copii. Iaurtul vegetal cel mai usor de facut, cu rezultate garantate. Acrisor dar si dulceag, catifelat, acest iaurt este bogat in proteine, magneziu, fosfor, fier, potasiu si zinc. E probiotic, deci important.

iaurt de caju

Daca ai decis sa nu mai consumi lactate, produsele din caju si migdale vor deveni aliatii tai in bucatarie. De exemplu, acest iaurt poate fi consumat ca atare, amestecat cu fructe de padure, transformat in sos tzatziki, folosit ca baza pentru smoothie-uri sau adaugat in supe. Nu necesita un blender performant si nici aptitudini de mare bucatar, incearca-l!

DificultatePregatireGata inNr. portiiReceptivitate
     5' 8h 2     

Dificultate: (1 x - inseamna ca te descurci si fara experienta, 5 x - inseamna ca e mai greu dar nu trebuie sa te lasi);
Receptivitate: (5 x - ii va atrage pe copii din prima, 1 x - trebuie sa-i convingi sa guste)

Ingrediente si ustensile necesare

  • 1 cana (250 ml) caju neoxidat (cat mai alb)
  • 1 cana apa
  • 1 lingura miere de salcam
  • fructe (ex: fructe de padure, kiwi)
  • borcan de 600g cu gura larga

Procedura

Spala semintele de caju (botanic nu sunt nuci) si pune-le peste noapte la hidratat intr-un borcan mare cu apa, la rece (nu neaparat in frigider). Scurge apa, clateste (vei atenua gustul pregnant de caju) si pune in blender sau robot semintele impreuna cu 1 cana apa de calitate (plata). Transforma totul intr-o pasta foarte fina. Pune-o intr-un borcan curat (daca nu ai mai facut iaurt, iti recomadam sa-l sterilizezi), acopera-l cu un tifon sau o panza subtire (nu capac!) si las-o la fermentat aprox. 8h la max. 41 grade C. Dupa 5 ore vei incepe sa vezi bule de aer. Gusta iaurtul si mai lasa-l un timp daca nu este inca acrisor. Foloseste-l ca atare sau amesteca-l cu 1 lingura de miere si fructe de padure si transforma-l intr-o gustare irezistibila pentru intreaga familie. Poate fi pastrat la frigider in borcan de sticla, cu capac etans, aprox. 2 zile.

iaurt de caju

Atentie!

Nu cumpara caju bucati sau vrac de la piata – daca sta intr-un sac de plastic desfacut, este extrem de oxidat. Caju-ul de calitate trebuie sa fie alb usor galbui si nu galben sau galben cu pete. Contrar etichetelor de pe anumite marci de caju, nu exista caju cu adevarat raw – ne-ar irita si chiar arde pielea. Semintele sunt prajite uscat la 180 grade C (pentru a elimina cardolul continut – un ulei toxic), sparte si prajie iar pentru a elimina si coaja interioara, apoi etichetate drept “raw”.

Orice iaurt ai face (de soia, migdale, caju, lapte de vaca), daca observi o pelicula roz la suprafata, arunca iaurtul si sterilizeaza borcanul. Preparatul tau a fost contaminat si nu este comestibil. Acest lucru se intampla foarte rar, de obicei in conditii de igiena precare.

Trucuri

  • pentru ca pretul semintelor de caju este mai mare decat al laptelui de vaca, mai ales daca folosesti produse bio, poti economisi astfel: solicita distribuitorilor romani sa-ti ambaleze cate 1 kg (poti cumpara si pentru o prietena), eliminand astfel costurile suplimentare de ambalare si etichetare la 100g; vei obtine un pret foarte bun
  • pentru a grabi fermentarea, pune borcanul de iaurt langa calorifer, in deshidrator sau in aparatul de iaurt (daca ai)

Daca ti-a placut reteta, nu uita sa dai de stire si prietenilor. Share. Iti multumim.

Click pe poza si vezi ce bunatati avem in Colectia Copilul Verde. Copiii vor fi incantati!

Carti pentru copii


Hrana + Educatie + Distractie