inapoi la cumparaturi vezi cosul
Cauti retete sanatoase adorate de copii? Vrei sa scapi de mancarea daunatoare? Sa iti determini copiii sa manance mai multe legume si cruditati? Nu stii cum sa dai savoare felurilor vegetariene? Uneori vrei mancare de post dar nu te satura? Aici gasesti retete 100% vegetale, naturale, integrale, cu ingrediente combinate corect, fara zahar sau drojdie, fara praf de copt conventional, arome sintetice sau emulgatori. Sunt satioase si delicioase, incearca-le pe toate!
Cvas de fructe (fruit kvass)

Cvasul de fructe este o bautura probiotica delicioasa adorata de copii. Chiar daca nu esti un expert al fermentarilor, acesta poate fi proiectul tau de succes: usor de facut, sanatos si savuros!

Cvasul este o bautura fermentata, savuroasa, tonica si efervescenta ce isi are originile in Europa de Est (Rusia). Initial se baza pe apa si paine veche de secara insa astazi inseamna si bauturi fermentate pe baza de maia si fructe, sfecla rosie sau ceai verde. Cvasul este o bautura probiotica benefica pentru sistemul digestiv si implicit cel imunitar. In urma fermentarii, bautura devine bogata in enzime si lactobacili, cu proprietati antibiotice si anticancerigene.

Este foarte usor de facut iar ingredientele variaza in functie de sezon. Poate fi un experiment de familie interesant, cu implicarea copiilor. Ei vor fi fascinati sa pregateasca ingredientele, vor agita foarte seriosi si grijulii borcanul (sub supravegherea parintilor) si vor spiona curiosi bulele misterioase care vor aparea dupa 2 zile. Foloseste-ti creativitatea – mai jos ai reteta de baza, pe marginea careia poti adapta.

DificultatePregatireGata inNr. portiiReceptivitate
10' 3 zile 4-6   

Dificultate: (1 x - inseamna ca te descurci si fara experienta, 5 x - inseamna ca e mai greu dar nu trebuie sa te lasi);
Receptivitate: (5 x - ii va atrage pe copii din prima, 1 x - trebuie sa-i convingi sa guste)

Ingrediente si ustensile necesare:

  • 1 borcan din sticla de minim 1 litru, cu capac etans;
  • fructe de sezon cat mai aromate si gustoase (exemplu vara: capsuni, zmeura, piersici; toamna si iarna: mere parfumate, pere gustoase, gutui aromate, stafide nesulfurate, goji, putina catina);
  • optional: ghimbir, ierburi sau flori comestibile dupa gust, betisoare de scortisoara;
  • miere naturala, vie (nepasteurizata); daca mierea a fost pasteurizata/incalzita peste 41 grade C, produsul nu va fermenta decat adaugand drojdie/maia/paine; nu recomandam folosirea drojdiei;
  • apa de calitate (plata);

Procedura:

  • spala bine borcanul;
  • spala bine fructele (organice/de la tara sau piata), apoi taie-le in 4 daca sunt mari (ex: mere); daca au fost stropite cu pesticide si fungicide, decojeste-le sau cel putin tine-le 15 min. intr-o soluctie de curatare (1 cana otet la 9 cani apa) apoi freaca-le cu peria si clateste-le bine
  • pune fructele in borcan ¼ pana la maxim 1/3 din volum (exemplu pentru 1.5 litri: 2 mere gustoase/parfumate, 2 linguri de stafide, 1 felie de gutuie);
  • umple cu apa plata, lasand 2 cm liberi la gura borcanului;
  • adauga 2 linguri de miere/litru apa;
  • infileteaza bine capacul, agita-l si lasa-l in bucatarie, intr-un loc caldut;
  • agita borcanul de 2-3 ori/zi (asta impiedica bacteriile nedorite sa se formeze la suprafata);
  • daca observi presiune prea mare, desfileteaza capacul si infileteaza-l la loc 1 data/zi;
  • dupa 24-48 de ore ar trebui sa observi bule in apa;

Cvasul este gata dupa 2-3 zile, cand fructele arata ca si cum ar fi fost fierte si s-au ridicat la suprafata, lichidul este usor efervescent si aroma ingredientelor s-a intensificat. Strecoara, mai indulceste cu miere dupa gust (nu exagera) si pune cvasul in borcane sau sticle din sticla, la frigider. Consuma in 7-10 zile. Daca iti plac, poti consuma si fructele (ciresele si visinele sunt fabuloase!).

Atentie!

Nu lasa la fermentat in continuare, in sticle, la temperatura camerei – creste presiunea prea mult si recipientul poate ceda. Nu fermenta excesiv, pe masura ce depasesti 3 zile, bautura va contine alcool, desi neglijabil (2 zile: 0.05%, 3 zile: de la 1.2%). Poti “recolta” o parte pentru copii la 2- 3 zile si o parte pentru adulti la 3-5 zile, cand e si mai efervescent. Nu folosi plastic pentru alimente fermentate! Evita pepenele deoarece fermenteaza prea rapid si cvasul va fi un esec. De asemenea, evita bananele si mango, in rest poti experimenta dupa plac!

Cvas de fructe fara zahar

Trucuri

Daca vrei culoarea caramel, nu adauga zahar ars ci cateva fire de sofran; pentru culoare rosie – capsuni/coacaze/afine/aronia, alte fructe uscate rosu intens. Exemple de combinatii: corcoduse, petale de trandafir (nu de la florarie), stafide, sofran; capsuni, afine si ghimbir; zmeura si mere; pere, coarne, merisor, soc sau cvasuri dintr-un singur fruct. Din fructe bine coapte si aromate va rezulta un cvas pe masura. Cu cat fructele sunt mai aromate si parfumate, cu atat va rezulta o bautura mai gustoasa.

Hei, ce zici? Ai curaj sa faci acest experiment? Esti gata pentru probiotice "de casa"? Nu uita sa implici copiii! Daca ti-a placut reteta, noi ne bucuram daca o dai mai departe prin like & share! Succes la fermentat! La un cvas bun, merge o carte buna... :)

Matematica de padure


Hrana + Educatie + Distractie