inapoi la cumparaturi vezi cosul
Cauti retete sanatoase adorate de copii? Vrei sa scapi de mancarea daunatoare? Sa iti determini copiii sa manance mai multe legume si cruditati? Nu stii cum sa dai savoare felurilor vegetariene? Uneori vrei mancare de post dar nu te satura? Aici gasesti retete 100% vegetale, naturale, integrale, cu ingrediente combinate corect, fara zahar sau drojdie, fara praf de copt conventional, arome sintetice sau emulgatori. Sunt satioase si delicioase, incearca-le pe toate!
Chiftelute din fasole mung

Aceste chiftelute sunt gustoase, usor de digerat si foarte hranitoare. Mung este un soi de fasole originar din India, cu mare valoare terapeutica, fiind folosit in cazuri de toxiinfectie alimentara, dizenterie, arsuri, conjunctivita, hipertensiune, ulcer, dificultati de urinare s.a. Atunci cand cauti o mancare de post satioasa si savuroasa, ia in calcul si reteta noastra!



Pe langa germenii de fasole mung pe care i-ai vazut in orice supermarket, mai exista si fasole mung boabe (minuscule, verzi). O poti prepara ca supa, tocanita sau sub forma chiftelutelor de mai jos. De asemenea, pentru ca mung germineaza foarte repede – poti experimenta in casa (nu necesita aparat de germinare) si folosi germenii in salate calde, adaugati in ciorbite la sfarsit etc.

DificultatePregatireGata inNr. portiiReceptivitate
35' 15' 6

Dificultate: (1 x - inseamna ca te descurci si fara experienta, 5 x - inseamna ca e mai greu dar nu trebuie sa te lasi);
Receptivitate: (5 x - ii va atrage pe copii din prima, 1 x - trebuie sa-i convingi sa guste)

Ingrediente si ustensile necesare

  • 1 cana (250 ml) boabe de fasole mung
  • 1 ceapa rosie mare
  • 1 radacina de patrunjel mare
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 felii de sfecla rosie (sau 1/3 fulgi de sfecla rosie uscata)
  • 1 dovlecel mic
  • 1 legatura mare de marar
  • 6 catei de usturoi
  • 2 lingurite de mustar natural fara zahar sau conservanti
  • 1 lingurita sare
  • ½ cana fulgi de ovaz fini (sau ¼ cana fulgi de ovaz standard si ¼ fulgi transformati in faina cu ajutorul rasnitei)
  • 2 linguri de unt de cocos dezodorizat (sau 1 lingura ulei de masline)
  • 1 lingura sos tamari (optional)
  • ierburi dupa gust (oregano, cimbru, telina, coriandru etc.)
  • 1 lingura de boia dulce
  • aparat de gatit la abur sau sita atasabila pe o oala cu capac
  • robot, tava si cuptor



Procedura

Cu o seara inainte alege boabele, spala-le si pune-le la inmuiat intr-un bol mare cu apa (nu borcan) si 1 lingura de otet natural de mere/cidru de mere – acidul fitic (minim) va fi eliminat si asta va asigura o digestie usoara si zero gaze. A doua zi freaca boabele intre palme, clateste-le bine si pune-le la abur (in accesoriul special de la oala sub presiune: 15 min.) pana se inmoaie bine (30-50 min., depinde de puterea aburului). Intre timp, toaca ceapa si inmoaie-o in untul de cocos, sosul tamari si ¼ cana apa, intr-o craticioara cu capac, la foc mic. Daca nu ai unt de cocos ci ulei, foloseste-l la final pentru a unge cu o pensula chiftelutele scoase din cuptor. Peste ceapa inmuiata mai adauga pe rand: radacina de patrunjel, ardeiul, sfecla, tocate marunt si mentine pe foc pana se inmoaie. Spre sfarsit, adauga dovlecelul cubulete. Inchide focul si adauga peste legume: usturoiul zdrobit, mararul, ierburile. Amesteca si pastreaza deoparte. Cand fasolea este gata, combin-o cu legumele in robot, presara boiaua, amesteca fulgii treptat (in functie de consistenta), gusta si adauga sarea dupa gust. Pentru copii peste 6 ani: adauga mustarul. Pentru adulti: adauga piper si boia iute dupa gust (nu exagera). Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Proceseaza pana obtii o compozitie grosiera (nu pasta fina), bine legata. Inmoaie mainile in apa rece si formeaza o biluta – daca ia forma si e suficient de consistenta, totul e perfect. Daca e inca moale, mai adauga putini fulgi macinati in rasnita sau firimituri de paine integrala mai veche (2-3 zile). Imparte compozitia in 6 si formeaza cate 5 chiftelute egale (cu mainile umede). Aseaza-le in tava pe hartie de copt si introdu-le la cuptor pentru cca. 15 minute (dupa 10 minute poti sa le intorci).

Atentie!

Deseori se sugereaza in astfel de retete adaugarea de faina de in (pentru legare). Acest lucru nu este indicat (cu exceptia retetelor pentru deshidrator) deoarece uleiul de in nu este stabil la temperaturi inalte. Nu pot fi adaugate in acest context nici seminte de canepa, din acelasi motiv.

Untul de cocos este sigur pentru gatit (nu rancezeste) si se foloseste putin (uneori 1 lingurita/preparat), asa ca nu trebuie sa te sperie pretul mai ridicat decat al uleiului de floarea soarelui (contraindicat pentru gatit). Il gasesti la magazinele bio/naturiste dar si online.

Chiftelutele din carne (ca si omletele), chiar daca sunt facute in casa, sunt unele dintre cele mai daunatoare preparate – expunerea la aer prin tocare/batere si temperaturi inalte determina oxidarea colesterolului continut, crescand riscul de boli de inima, conform Dr. Joseph Mercola.

Trucuri

  • serveste aceste chiftelute langa mazare dulce cu ardei, pastai la abur, piure de cartofi/orez brun si salata, piure de telina sau morcovi, mancare de urzici ori spanac, porumb dulce si anghinare, broccoli si sparanghel la abur, paine integrala cu maia – toate acestea sunt combinatii corecte; nu te astepta ca aceste chiftelute vegetale sa egaleze ca gust ori textura pe cele cu carne (desi seamana si sunt gustoase) – nu trebuie sa mancam surogate/pacaleli si nu acesta a fost scopul retetei
  • poti sa le dai si alte forme (bile pe frigaruie, carnaciori etc.)
  • daca ti se par prea uscate, dupa ce le scoti din tava unge-le cu foarte putin ulei si pune-le intr-un vas cu capac (in 10 min. se vor fragezi)
  • chiftelutele ramase le poti folosi a doua zi pentru pachetel la serviciu/scoala
  • tamari este un sos de soia japonez fermentat traditional – nu trebuie sa contina decat: boabe de soia, mirin, orez fermentat, apa; nu confunda cu sosurile de soia industriale din supermarket (nu le recomandam); este unul dintre putinele produse din soia sanatoase; il gasesti si aici

Sugestie pentru orice parinte preocupat de sanatate: solicita gradinitei sau scolii copilului sa introduca si zile vegetariene (macar 2/saptamana) – astfel meniul se diversifica, copiii au acces la mai multe alimente si implicit nutrienti (si proteinele vegetale SUNT VALOROASE si FAVORIZEAZA CRESTEREA). Retine ca nu toti oamenii/copiii sunt la fel si fiecare are necesitati nutritionale diferite. In nici un caz copiii nu trebuie obligati sa consume carne sau oua sau lapte daca acestea le provoaca alergii, indigestie, stari depresive sau pur si simplu nu se simt bine dupa ce le consuma ori nu suporta (etic vorbind) sa manance animalele pe care le indragesc. Atunci cand copilul refuza sistematic carnea sau ouale, parintii si pediatrul trebuie sa indentifice corect cauza si sa sprijine copilul adaptandu-i dieta in loc sa-i strecoare ouale in supa si carnea in briose. Desigur, dieta nu va consta doar in cartofi, paste si salate – responsabilul cu hranirea copilului trebuie sa ofere alimente satioase si bogate in nutrienti (quinoa, linte, naut, spirulina, mei, polen, migdale etc.). 

Care este mancarea ta de post preferata? Scrie-ne, vrem sa stim! Daca iti place reteta, da-o mai departe, noi ne bucuram tare!

Joc magnetic


Hrana + Educatie + Distractie