inapoi la cumparaturi vezi cosul
Info nutritie si digestie

Cauti notiuni elementare de nutritie? Vrei sa intelegi procesul digestiv? Te preocupa imunitatea copilului? Te-ai saturat de teorii si diete la moda? Cauti informatii actualizate si abordari realiste? Nu stii dupa ce specialist sa te iei? Te-ai plictisit de atatea informatii contradictorii privind nutritia? Vrei sa stii de ce e importanta combinarea corecta a alimentelor? Ai nimerit bine!

ABC Nutritie (2)

ABC Nutritie (1) a cuprins: Ce inseamna HRANA? Ce sunt NUTRIENTII? Ce sunt CARBOHIDRATII? Ce sunt FIBRELE? Ce sunt PROTEINELE? IN ABC Nutritie (2): Ce sunt GRASIMILE, APA,VITAMINELE SI MINERALELE? Despre fobia calciului, ENZIME si ANTI-NUTRIENTI.



Ce sunt GRASIMILE?
 
Grasimile (lipidele) sunt molecule complexe si  o sursa de energie concentrata (sunt mai greu de digerat decat zaharurile). Unii le considera  “un rau necesar” – in copilarie ajuta la dezvoltarea normala a creierului si sustin cresterea insa excesul lor creste riscul de imbolnavire (obezitate, boli de inima, cancer). Dupa primii 2 ani de viata, cerintele sunt mult mai mici decat ceea ce se consuma de fapt. Grasimile sunt alcatuite din acizi grasi si sunt impartite in doua grupe: grasimi saturate (toate produsele animale dar si nuca de cocos, uleiul de palmier) si nesaturate  – acizi grasi polinesaturati (ulei de floarea soarelui, porumb, soia etc.) si mononesaturati (ulei de masline, legume). Atunci cand uleiurile polinesaturate sunt alterate prin hidrogenare (solidificare) rezulta acizii grasi trans (margarina, diverse concentrate) – extrem de daunatori. Desi aflat in categoria grasimilor saturate, uleiul de cocos este extrem de sanatos, fiind cu adevarat rezistent la temperaturi ridicate si deci ideal pentru gatit dar folosit si extern, pentru ingrijirea corpului. Vezi aici explicatiile pertinente ale dr. Mercola.
 
Ce este APA?
 
Apa reprezinta 2/3 din corpul nostru si este un element esential, chiar daca nu ne furnizeaza energie. Toate functiile organismului depind de apa (transporta nutrientii in celule si deseurile in afara lor, etc.). Cele mai importante aspecte legate de apa sunt: cantitatea bauta zilnic (unii specialisti recomanda 2,5 litri/zi pentru un adult, altii reduc cantitatea in functie de greutate) si calitatea – apa de baut dar si cea de gatit trebuie sa fie de cea mai buna calitate posibila.
 
Ce sunt MICRONUTRIENTII?
 
Micronutrientii nu au “microimportanta” – denumirea  vine de la cantitatea lor mai mica din alimentele consumate. Micronutrientii inseamna: vitaminele si mineralele. Ei sunt esentiali pentru sanatate si de aceea exista recomandari privind doza zilnica minima (RDA/DZR) – pentru a fi insa exacte, acestea ar trebui sa tina cont de persoana (varsta, conditia, activitatea) si greutatea sa.
 
Ce sunt VITAMINELE?
 
Vitaminele sunt compusi organici sintetizati de plante si bacterii (exceptie vitamina D, sintetizata de oameni si unele animale) – trebuie sa le preluam dintr-o alimentatie diversificata, bogata in cruditati. Fara suficiente vitamine, copiii racesc foarte des si sunt expusi bolilor, ca si adultii – “vita” vine de la ”viata” si vitaminele sunt esentiale pentru sanatate. Vitaminele sunt solubile in apa (B, C) sau solubile in grasimi (A, D, E, K). Unele vitamine sunt mai cunoscute (A, complexul B, C, D, E, K) – considerate vitamine propriu-zise iar altele pseudo-vitamine (coenzima Q10, PABA etc.). Denumirile pot fi diferite (unii autori folosesc denumiri din literatura de specialitate veche  - vitamina B3 apare și ca "vitamina PP", un nume derivat de la initialul "factor prevenitor de pelagra" si de asemenea bioflavonoizii sunt considerati vitamina P). Vitaminele si mineralele actioneaza sinergic iar consumul de suplimente sau vitamine individuale poate fi daunator. Fructele, legumele, verdeturile, germenii si vlastarii, polenul sunt surse excelente de vitamine.  Procesarea indelungata si temperaturile inalte distrug o mare parte a vitaminelor. Din acest punct de vedere, mancarea oferita in majoritatea gradinitelor si scolilor este necorespunzatoare – legumele sunt fierte prea mult, meniurile contin prea multe ingrediente animale si prea putine vegetale iar cruditatile (salate, gustari din legume crude) sunt aproape inexistente (exceptie gustarile de fructe servite dimineata). Cel mai sanatos este sa abordam nutritia nu ca pe o lista de denumiri chimice pe care sa le bifam constiinciosi intr-un meniu ci sa procedam precum anticii – constientizasera ca e sanatos sa mananci foarte variat, fara sa fi identificat si clasificat inca vitaminele. Cheia este DIVERSIFICAREA + CRESTEREA PROCENTULUI DE CRUDITATI.
 
 
Ce sunt MINERALELE?
 
Mineralele sunt elemente naturale din pamant – nu le putem utiliza in forma anorganica (nu putem digera si asimila o roca) si avem nevoie de plante pentru asta. Animalele erbivore mananca plantele, carnivorele mananca erbivorele (si capata mineralele indirect) iar oamenii preiau mineralele mancand plantele si/sau animalele. Mineralele se impart in 2 grupe: macrominerale (minerale agregate) de care avem nevoie in cantitate mai mare – calciu, fosfor, magneziu  si microminerale (oligominerale trasoare) – crom, fier, iod, mangan, seleniu, zinc, etc. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea optima a organismului (cresterea oaselor si a muschilor, producerea de hemoglobina, metabolismul proteinelor, asimilarea vitaminelor, furnizarea de energie, etc.). Pentru a functiona corect, organismul uman are nevoie de echilibru chimic , deci de o proportie optima a mineralelor din corp  (de ex., un exces de calciu impiedica absorbtia magneziului) – cheia este o alimentatie echilibrata, naturala, integrala, DIVERSIFICATA. Ingerarea de suplimente minerale fara prescriptie medicala este extrem de daunatoare. Pe langa fructe, legume, verdeturi, leguminoase, cereale, nuci si seminte, algele si microalgele sunt o sursa directa foarte generoasa in minerale. 
 
Fobia calciului
 
Mineralul “cel mai promovat” (gratie industriei lactatelor) este calciul, majoritatea oamenilor straduindu-se sa consume 800 si chiar peste 1.000 mg/zi. Astazi este un fapt demonstrat stiintific – cu cat o populatie consuma mai mult calciu din surse animale, cu atat creste rata sa de osteoporoza, desi este adevarat ca sanatatea oaselor depinde de calciu. Osteoporoza este rezultatul direct al unui consum exagerat de produse animale.
 
Mai poate fi considerat laptele de vaca sursa suprema de calciu pentru copii? Aceasta este decizia personala a parintilor care ar trebui sa se bazeze nu doar pe traditie ci si pe informatii actualizate. Mai multe surse sunt mai bune decat una singura, controversata (laptele de vaca vs alergii, cancer, diabet, obezitate, boli de inima, osteoporoza) – deci a include in meniu si broccoli, kale, migdale, susan si in general vegetale este cea mai buna decizie pentru copii. Dr. John A. McDougall are curajul de a clarifica problema fobiei calciului si a contrazice marketingul industriei alimentare globale:  “Toate alimentele vegetale nerafinate sunt surse excelente de calciu – nu doar frunzele verzi cum cred numerosi nutritionisti. Cerintele minime de calciu sunt de 200 mg/zi. Majoritatea populatiilor de pe glob consuma 300-500 mg calciu/zi din surse vegetale si au un schelet robust. Deficienta de calciu este necunoscuta in cazul fiintelor umane – cu alte cuvinte, nimeni nu a dezvoltat vreodata o deficienta de calciu datorita faptului ca a mancat alimente cu prea putin calciu”. (Dr. John McDougall & Mary McDougall – Quick & Easy Cookbook)  
 
Si totusi, informatiile continua sa fie contradictorii: recomandarea Societatii de Nutritie din Romania este de “500 mg calciu/zi la copilul de 1-3 ani si 800 mg/zi la copilul in varsta de 4-8 ani. Necesarul de calciu este influentat de rata de absorbtie a acestuia si de factori din dieta: aportul proteic, vitamina D, fosfor. Din cantitatea ingerata se absorb aproximativ 100 mg/zi la copilul de 2-8 ani”. Descarca de aici Ghidul pentru alimentatia sanatoasa al Societatii de Nutritie din Romania, compara-l cu Programul pentru sanatate si Lectia de nutritie ale dr. John McDougall apoi consulta un specialist in nutritie holistica. Problema “necesar si surse calciu – proteine la copii” va fi oare clarificata? Daca totusi optezi pentru lapte animal ca sursa principala de calciu, e bine sa stii ca laptele de capra sub forma de iaurt natural este mai usor digerabil. 
 
Unul dintre efectele grave ale campaniilor de marketing alimentar permanent este perceptia gresita pe care o avem astazi despre corpul nostru: incepem sa nu mai avem incredere in el (ca ar sti sa gestioneze eficient nutrientii primiti dintr-o alimentatie naturala, variata) si ne credem dependenti de diferite produse si suplimente alimentare. Ai vazut vreodata la TV o campanie focusata pe broccoli care sa laude la nivel national, in prime time, beneficiile consumului acestei minunate si importante legume?
 
 
Si ce altceva mai exista in alimente?
Enzime: substante de origine proteica (macromolecule) care au rol de catalizatori (accelereaza procesele metabolice, descompun moleculele mari, coordoneaza unele etape ale ciclului metabolic) – fara enzime, semintele nu germineaza iar noi nu putem digera alimentele, imbatranim mai repede, etc; enzimele sunt de doua tipuri: digestive (proprii - produse in organism si preluate din alimente) si metabolice; atunci cand incalzim hrana la peste 41 grade C, enzimele incep sa se descompuna si activitatea enzimatica se micsoreaza – iata de ce este sanatos sa consumam cat mai multe cruditati (hrana vie); cu cat avem un aport mai mare de enzime din hrana, cu atat avem si mai multa energie; boabele, nucile si semintele crude contin in coaja inhibitori de enzime care pot fi dezactivati prin inmuierea sau germinarea acestora;
Anti-nutrienti - substante in cantitati mici care ne afecteaza negativ sanatatea si care nu sunt necesare pentru a trai: pesticide, erbicide, fungicide, aditivi, colesterol, acid fitic in coaja nucilor, semintelor, cerealelor, leguminoaselor (impiedica absorbtia mineralelor; este neutralizat prin inmuiere, germinare, dospire cu maia), etc; 
 
In concluzie, cheia sanatatii este calitatea hranei: cat mai variata, naturala, integrala, locala, organica si de sezon. Elimina anti-nutrientii, ofera-i copilului o adevarata asigurare de sanatate!
 
Ai ocazia sa vizionezi gratuit pana la 22 noiembrie noul film documentar ORIGINS, in premiera mondiala. Click play.
 
 
Citeste si ABC Nutritie 1. Ti-a placut articolul? Il consideri de ajutor? Iti multumim pentru share.

Hrana + Educatie + Distractie