inapoi la cumparaturi vezi cosul
Hranirea acasa si la scoala

Esti parinte? Cum poti afla daca scoala copilului tau are un meniu acceptabil? Cum poti schimba lucrurile? Ce ar trebui sa verifici? Gradinita la care te-ai inscris iti va hrani bine copilul? Reprezinti o institutie scolara? Iti doresti o politica nutritionala dar nu stii de unde sa incepi? Vrei sa-ti imbunatatesti serviciile? Afla de aici ce si cum!

Cum putem scapa de cartofii prajiti

Cu totii stim: cartofii prajiti sunt daunatori (vezi mai jos DE CE). Dar oare cati parinti au eliminat cu adevarat aceasta tehnica de gatit? Cati adulti sunt in stare sa reziste tentatiei sau sa refuze copilului vizita dorita la fast-food? Si cum poti convinge un copil care a mancat pana acum cartofii doar prajiti sa ii manance de acum inainte in forme mai sanatoase? Raspundem la aceste intrebari printr-un experiment simplu.



Scopul experimentului: sa-i faca pe copii sa aprecieze cartofii copti in coaja (tranzitie) si apoi gatiti la abur (finalitate) iar acestia sa fie mai atractivi decat cartofii prajiti

Locatia: Laboratorul Copilul Verde, Gradinita Happy Days din Corbeanca; data: 14.03.2013

Coordonator: Luminita Alexandru

Copii participanti: 18, (4-6 ani)

Materiale folosite: cartofi (albi, rosii, dulci si purpurii), cartofi incoltiti si cu coaja verde, mix de cruditati; ghiveci cu pamant, vopsea, farfurii de carton, bat, sfoara alimentara

Durata: 75 min.



Descriere: experimentul a facut parte din lectia PERU a cursului multidisciplinar Copilul Verde (invatare experientiala). Copiii au invatat despre geografia, traditiile si gastronomia peruanilor, unde cartoful ocupa un loc de frunte. Fiecare copil a primit un cartof pe care l-a studiat si i-a identificat “ochii”, discutandu-se despre incoltire. Apoi copiii au studiat diverse soiuri de cartofi si li s-a explicat de ce NU trebuie consumati cartofii verzi sau incoltiti.



Diverse soiuri de cartofi au fost sectionate iar copiii au studiat forma, culoarea si textura. Felii groase de cartofi albi, dulci si peruani (purpurii) au fost asezate in tava, presarate cu foarte putina sare de Himalaya si introduse in cuptor la 140 de grade, cu sursa de abur (in bucatarie). Intre timp, in laborator s-au vizualizat planse reprezentand Peru si cultivarea cartofilor apoi copiii au ales un model reprezentand un personaj-cartof pe care l-au colorat.



Cand cartofii au fost gata, acestia au fost insirati “pe bat” cu o sfoara alimentara, facandu-si aparitia intr-un mod cu totul neasteptat. Copiii au fost foarte surprinsi si amuzati, sarind sa vaneze felia de cartof preferata. Partile prea colorate au fost inlaturate si li s-a explicat elevilor sa evite intotdeauna alimentele/partile arse/prea coapte. Degustarea cartofilor a fost asortata cu o salata de cruditati. Desi copiii nu mai consumasera cartofi in aceasta forma, ei au fost pe loc atrasi si au concluzionat ca sunt foarte gustosi si ca pot inlocui cu succes (impreuna cu cei la abur) cartofii prajiti. Lectia-experiment s-a finalizat agreabil, confectionand palarii peruane din farfurii de carton, pictand cu stampile din cartofi si plantand cartofi intr-un ghiveci (urmarind pe parcursul a 8 saptamani incoltirea, rasarirea si cresterea; cativa copii au recoltat in final cate 3 mini-cartofi).



Ce a demonstrat experimentul?

1. Chiar daca multi copii manifesta dependenta de cartofii prajiti, ei pot renunta cu usurinta la acestia daca au o alternativa atractiva.
2. Copiii mici sunt receptivi la informatii privind legatura dintre alimente si sanatate. Daca explicatiile sunt la nivelul lor de intelegere si spuse cu convingere, copiii le retin si le aplica ulterior (mai ales daca sunt sustinuti de catre familie si gradinita/scoala sa o faca).
3. Copiii solicita/insista sa consume alimente daunatoare pentru ca au acces la acestea, le intalnesc frecvent in mediul in care traiesc (isi vad familia sau prietenii consumandu-le), nu li se ofera alternativa mai sanatoasa si in plus nu detin informatii reale privind efectul acestora (valabil si pentru o mare parte dintre adulti). Daca sunt informati corect iar familia si scoala adopta o dieta echilibrata si tehnici de gatit optime, copiii renunta foarte usor la alimentele daunatoare.

Dar de ce NU sunt sanatosi cartofii prajiti?

Ti-a placut experimentul nostru? Ti se pare interesant sau util? Like & share! Vrei sa afli mai multe din laboratorul nostru? Scrie-ne, iti vom raspunde.

Vrei ca si copilul tau sa manance sanatos? Aceasta carte este de ajutor. Click pe poza pentru detalii. O poti primi cu autograf.

Carte Pofta de povesti


Hrana + Educatie + Distractie