inapoi la cumparaturi vezi cosul
Hranirea acasa si la scoala

Esti parinte? Cum poti afla daca scoala copilului tau are un meniu acceptabil? Cum poti schimba lucrurile? Ce ar trebui sa verifici? Gradinita la care te-ai inscris iti va hrani bine copilul? Reprezinti o institutie scolara? Iti doresti o politica nutritionala dar nu stii de unde sa incepi? Vrei sa-ti imbunatatesti serviciile? Afla de aici ce si cum!

Cum poti vopsi natural ouale de Paste

Ouale de Paste pot fi colorate natural, evitandu-se chimicalele daunatoare. Aceste chimicale trec in majoritatea cazurilor prin coaja oului si se transfera pe albus, fiind ingerate. Atunci cand folosim coji de ceapa, varza rosie sau turmeric, intampinam Pastele asa cum o faceau strabunicii nostri. Vopsirea naturala si decorarea de oua sunt activitati care pot fi facute impreuna cu copiii - ei vor fi bucurosi sa ajute si mai ales sa vada rezultatul muncii lor. Hai sa aflam cum putem colora ouale in mod 100% natural.

oua vopsite natural

1. Pregatiti materialele necesare acestei activitati: oua (de preferat de tara/organice), craticioare, frunze si flori + ciorapi (dresuri) de dama si ata (daca doriti sa faceti si modele florale), otet alb, sare grunjoasa, ingrediente pentru colorare - in functie de ce aveti sau puteti gasi: sfecla rosie, varza rosie, ceapa rosie, turmeric, cafea, suc de struguri, pulpa de la sucul de morcov, boia de ardei, mure/afine (noi culegem si murele acre sau insuficient dezvoltate si le congelam special pentru aceasta operatiune). Pentru luciu, veti avea nevoie de cateva picaturi de ulei (optional). Nu sunt indicate frunzele foarte crete  - vor fi dificil de aranjat pe sub ciorap. Nota: ouale cu coaja alba vor functiona mai bine pentru culorile/nuantele mai deschise si in general, operatiunea de vopsire va aduce mai multe satisfactii in cazul acestor oua. In cazul celor brune, culorile deschise nu se vor vedea perfect ori nuantele asteptate vor arata altfel (mai inchise, etc.). Aici este o dilema: ouale  organice au de regula coaja bruna. 

vopsire oua

2. Fierbeti ouale timp de 7-10 min. Lasati-le sa se raceasca.

3. Degresati ouale. Spalati-le rapid cu apa si sapun lichid (de preferat natural) si clatiti-le foarte bine. Daca nu faceti aceasta operatiune de spalare, grasimile naturale de pe coaja vor impiedica prinderea uniforma a culorii. Nu uitati! Daca ouale sunt inchise la culoare, trebuie sa folositi culori/vopsele mai inchise. Daca sunt albe, atunci vor prinde bine si nuante mai pale.

3. Preparati vopseaua naturala astfel (una sau mai multe variante):

ROSU - NUANTE DE PORTOCALIU SPRE ROSU - coji de ceapa rosie (de la cca 1 kg de cepe pentru 500 ml apa - le puteti pastra pe masura ce folositi ceapa la bucatarie, cu cateva saptamani inainte); fierbeti cojile timp de 15-30 minute impreuna cu 1 lingura de sare grunjoasa (sarea este optionala dar noi am remarcat rezultate mai bune folosind-o); strecurati; adaugati 1 lingura de otet la 250 ml lichid obtinut; cu cat puneti mai multe coji, cu atat culoarea va fi mai intensa; in functie de cantitatea de coji, si din cepele albe se pot obtine culori vii in gama rosu (rosu spre grena, rosu spre maroniu);

ROZ INCHIS - 1 sfecla rosie potrivita, pentru 500 ml apa (noi am folosit sfecla rosie deshidratata, ca si experiment); taiati sfecla in cubulete si fierbeti in 500 ml apa, impreuna cu 1 lingura de sare grunjoasa; strecurati si amestecati 1 lingura de otet cu 250 ml lichid obtinut; culoarea rezultata depinde de soi, de intensitatea pigmentilor;

AURIU- GALBEN - 4 linguri cu varf de turmeric, pentru 500 ml apa; fierbeti pudra de turmeric (curcuma) in 500 ml apa, impreuna cu 1 lingura de sare grunjoasa; strecurati si amestecati 1 lingura de otet alb la fiecare 250 ml lichid obtinut; puteti combina cu coji de ceapa alba, pentru portocaliu deschis; pentru un galben pal, folositi ceai concentrat de musetel (se prinde doar pe ouale albe);

VIOLET pal (gen lavanda) - 2 cani de suc concentrat de struguri rosii/negri (nu se mai dilueaza); la fiecare cana de 250 ml suc se adauga 1 lingura de otet (optional - sare); noi am incercat si cu faina de porumb purpuriu dar aceasta nu este foarte accesibila;

ALBASTRU, diferite nuante, inclusiv TURCOAZ - 1/2 capatana de varza rosie mica pentru 500 ml de apa; capatana de varza se toaca cat mai marunt pentru a incapea in lichid, se fierbe 15-30 minute, impreuna cu 1 lingura de sare grunjoasa, se strecoara si se amesteca cu otet (1 lingura la 250 ml apa); 

MARO - AURIU - 1 cana de cafea tare gata preparata (cu sau fara sare) se amesteca cu 1 lingura de otet;

ALBASTRU - GRI - puneti in blender 1 cana de afine sau mure congelate, impreuna cu 2 cana apa calda; pasati; fierbeti 15 min, impreuna cu 1 lingura de sare grunjoasa; strecurati; amestecati cu maxim 1 lingura de otet la 250 ml de lichid final;

Am incercat si cu pudra de verdeturi dar nu am obtinut decat un verde foarte pal - pentru verde mai experimentam. Mai avem in plan sa probam vopsirea cu coji de portocala, frunze de mesteacan, flori de amaranth, flori de papadie, rostopasca, frunze de mesteacan si altele. Am incercat si fara sare dar culorile au iesit un pic mai pale.

vopsire oua

4.  Daca alegeti variante cu modele, umeziti frunzulitele pe o parte, potriviti-le pe oua si acoperiti cu o bucata intinsa de dres cat mai fin, apoi legati bine cu ata.

5. Scufundati ouale in vopseaua naturala pregatita (fiarta si strecurata, apoi amestecata cu otet, in general 1 lingura la 250 ml lichid final) - nu le inghesuiti, aveti grija sa fie total acoperite cu lichid, apoi le lasati cateva ore la frigider pana prind culoarea dorita (3 ore - veti obtine ceva pal, 8-12 ore veti obtine o culoare mai intensa). 

Alte modalitati de decorare: luati un condei de oua sau un cui infipt intr-o scandurica. Inmuiati varful cuiului in ceara fierbinte (alba sau colorata) si trasati modele pe oua (ca in poza de mai jos, unde cerculetele au fost facute de copii; culoarea oului a fost obtinuta cu afine dar oul nu a fost degresat bine inainte si culoarea nu s-a prins uniform). In locurile unde ati trasat modelul, vopseaua nu va prinde. De asemenea, se pot trasa forme cu un betisor inmuiat in zeama de lamaie apoi se scufunda ouale fierte in vopsea - in acele zone culoarea va fi foarte deschisa si veti obtine un efect interesant.

6. Dupa ce ati scos ouale din lichid, uscati-le prin tamponare cu un servetel, apoi le puteti unge cu putin ulei, pentru luciu (optional). Tamponati a doua oara cu un servetel, pentru a elimina excesul de grasime.

oua vopsite natural

Chiar daca oul de mai sus (albastru-indigo) nu are o culoare foarte intensa, il preferam unui ou albastru uniform si intens dar care este colorat cu albastru briliant FCF E133, azorubina E122, E422 (agent de glazurare), acid citric si lactic (E330 si E270), E211 (benzoat de sodiu), E202 (sorbat de potasiu). Chiar daca vopsirea a durat mai mult, fata de vopsirea cu chimicale unde ouale trebuie sa stea in lichid doar 3-5 minute, consideram ca aceasta activitate este mai potrivita, tinand cont ca ouale vor fi manevrate de mainile unor copii si apoi mancate. In plus, in cazul vopsirii naturale, nu stii niciodata ce va iesi, ce nuante vor rezulta si ce modele fantastice vei obtine de la frunzulitele prinse in ciorap. Asta face operatiunea si mai palpitanta.

Experimentele noastre continua si vom adauga aici ce mai descoperim, an de an.

Spor la bucatarit si Paste fericit! Daca v-a placut articolul, nu uitati sa il distribuiti si prietenilor. Multumim!

Pofta de povesti


Hrana + Educatie + Distractie