inapoi la cumparaturi vezi cosul
Hranirea acasa si la scoala

Esti parinte? Cum poti afla daca scoala copilului tau are un meniu acceptabil? Cum poti schimba lucrurile? Ce ar trebui sa verifici? Gradinita la care te-ai inscris iti va hrani bine copilul? Reprezinti o institutie scolara? Iti doresti o politica nutritionala dar nu stii de unde sa incepi? Vrei sa-ti imbunatatesti serviciile? Afla de aici ce si cum!

Copilul tau mananca sanatos la gradinita sau scoala?

Copiii care frecventeaza un program prelungit servesc micul dejun, gustarea de fructe, pranzul, gustarea de dupa-amiaza si uneori cina in sala de mese a scolii sau gradinitei. Toata alimentatia lor, atat de importanta, depinde de o institutie si cantina ei, nu de parinti. Acesti copii cresc pe baza hranei primite in afara casei – dezvoltarea lor fizica si spirituala, sistemul imunitar, starea de sanatate prezenta si viitoare sunt in mainile unui tert. Dar oare hranirea in scoli si gradinite de stat sau private este corespunzatoare? De cele mai multe ori, NU.



Se spune ca uneori bogatii mananca prost iar saracii mananca bine – a te hrani sanatos nu tine neaparat de bani ci de timp, bunavointa si mai ales stiinta. Faptul ca ai bani si ales o scoala foarte scumpa nu inseamna ca aceasta are neaparat si o politica nutritionala optima. Deseori pachetelul de acasa sau programul scurt sunt o alegere mult mai buna. Pe langa oferta educationala, o institutie pentru copii trebuie sa exceleze si prin oferta nutritionala. Asadar, dragi parinti, cereti mai mult de la scoala privata pe care ati ales-o, mai ales daca platiti o taxa considerabila! Inainte de a-ti duce copilul pentru prima data la gradinita, verifica meniul, bucataria si cunoaste bucatarul. Asigura-te ca ceea ce este scris in contract si la avizier se si intampla in realitate – copiii mici nu povestesc acasa mai nimic sau relatarile lor pot fi fanteziste.

Multi parinti isi permit sa cumpere o masina scumpa pe care o alimenteaza cu combustibilul cel mai bun, au grija sa fie polisata insa economisesc la piata si supermarket. Ce este mai important? Sa cumperi fructe si legume bio pentru copil sau ultimul gadget de pe piata? Deseori a alege cea mai ieftina gradinita (cand totusi iti permiti) inseamna a alege o alimentatie precara pentru copil – respectiva institutie trebuie sa plateasca salarii, chirie, intretinere, consumabile si poate alege sa economiseasca din partea alimentara, oferind portii mici si folosind cele mai ieftine ingrediente, conserve si multa paine alba. Alteori, desi taxa este considerabila, dorinta de profit a patronilor institutiei private este mult prea mare, astfel incat copiii mananca zi de zi aceeasi ciorba de varza, parintii afland mult prea tarziu ca meniul real este diferit fata de ce e trimis prin e-mail. Asadar, un studiu al pietei, al ofertelor dar mai ales o verificare repetata la fata locului sunt extrem de utile. In cazul institutiilor private, parintii platesc considerabil pentru aceste servicii, deci au un cuvant de spus. In cazul institutiilor de stat, 7 ron/copil/zi este o suma mica - asta inseamna portii mici, multa paine si faina alba, zahar, carnea si lactatele cele mai ieftine, paste si grisuri interminabile si multi cartofi. Acesta este un punct slab si bugetul ar trebui marit pentru ca adultii bolnavi costa statul mult mai mult decat subventionarea cantinelor copiilor. Crescand copii sanatosi, economia va merge mult mai bine, costurile medicale se vor diminua considerabil si vom sta cu bugetele mult mai bine.

hrana la gradinita
 
Revenind la institutiile private (dar nu numai), atunci cand vizitezi o gradinita sau o scoala unde copilul va manca:
  • Verifica daca se gateste in incinta sau mancarea parvine prin catering.

  • Verifica daca aceasta activitate este autorizata de către Direcția de Sănătate Publică si daca bucatarul este profesionist.

  • Cere 1-2 variante de meniu si documentul privind politica nutritionala (s-ar putea ca el sa nu existe). Daca ai cerinte speciale (intolerante, alergii, meniu vegetarian), discuta-le si propune solutii. Cu foarte putine exceptii, meniurile contin alimente combinate incorect (ex: carne + cartofi) – in functie de disponibilitatea conducerii, ai putea face cateva sugestii. Un meniu corect ar trebui sa fie variat, de sezon si sa nu abuzeze de produse animale (maxim 10% din totalul caloriilor; citeste “My kid’s a garbologist. Help me!” de Pamela A. Popper pentru o opinie corecta privind dieta copiilor). Afla numele nutritionistului care a aprobat acel meniu.
Atentie! In mod ideal, produsele animale ar trebui sa fie exclusiv organice  insa datorita pretului mare, extrem de putine institutii cumpara carne si peste bio. A crede ca prezenta carnii in toate felurile este un indiciu al calitatii serviciilor si al consistentei/valorii meniului este o greseala. De fapt carnea ieftina de la supermarket contine, pe langa proteine, vitamine, minerale si acizi grasi: bacterii, paraziti, virusi, arsenic, pesticide, mercur, antibiotice, hormoni artificiali de crestere, adrenalina, materii fecale etc. Daca scoala sau gradinita a ales ca doar unul dintre felurile de la pranz sa fie cu carne si minim 2 zile pe saptamana sa fie vegetariene, acesta este un punct laudabil si benefic pentru copii. Bucura-te! Asigura-te doar ca meniul vegetarian este satios si gustos, astfel incat copiii sa nu refuze sistematic mancarea in zilele respective. Sprijina initiativa institutiei si practica si acasa zile vegetariene - asta te ajuta foarte mult in diversificare. Vezi si filmul de mai jos. 
  •  Insista diplomatic sa vizitezi bucataria si sa cunosti bucatarul. Ai tot dreptul. Fa un test luand masa la restaurantul care asigura cateringul. Priveste cu atentie bucataria, observa curatenia si ordinea apoi identifica aparatura existenta. Prezenta cuptorului cu microunde si a friteuzelor ar trebui sa va puna pe ganduri. Asigura-te ca in tavile pentru cuptor nu se pune folie de aluminiu si vasele sunt din inox sau sticla.

  • Obtine sa poti vedea farfuriile si tacamurile – acestea nu ar trebui sa fie din plastic, in special bolurile in care se pune la racit ciorba fierbinte. Organizati eficient si asistati de personal suficient, copiii NU vor scapa si nu vor sparge farfuriile ceramice decat foarte rar, deci aceasta nu este o scuza pentru utilizarea plasticului. Nu e nevoie de BPA in supa! 
  • Gusta mancarea ori de cate ori este posibil. Vei sesiza daca este prea sarata sau condimentata, include prajeli, grasimi rancede sau pur si simplu este o zeama goala. Asigura-te ca se folosesc uleiuri rezistente la preparare termica si ca mierea nu este incalzita. Vezi daca meniul include suficiente cruditati si ca mancarea nu este tratata termic prea mult timp/la temperaturi prea ridicate, caz in care copilului ii vor lipsi vitaminele, in special vitamina C.

  • Verifica daca mancarea se prepara din ingrediente proaspete sau din conserve/semipreparate (atentie la fulgi de cartofi, cereale expandate, mezeluri, maioneze la borcan, aluaturi congelate, fish fingers, batoane de crab care de fapt nu sunt din crab, pateuri etc.); citeste eticheta painii (aceasta poate contine chimicale daunatoare) si intreaba daca painea facuta “in casa” este integrala si fara emulgatori. Militeaza pentru eliminarea zaharului si nu insista pentru prajituri “de casa” daca scoala ofera gustari sanatoase. Gradinita Montessano din Bucuresti este un bun exemplu ca se poate mai mult si mai bine: NU exista prerparate cu zahar, NU exista semipreparate, NU exista combinatii incorecte. Gustarile sunt intotdeauna integrale, preparate in casa, rar dulciuri iar cruditatile acompaniaza intotdeauna meniul.montessano food

  • Sugereaza ca meniul sa specifice si ingredientele principale – astfel vei afla daca este variat cu adevarat si combinat corect. Nu ar trebui sa fii refuzata atat timp cat produsele din magazin contin o eticheta iar restaurantele specifica ingredientele in meniu. De ce nu si gradinita?

  • Intreaba ce apa se foloseste la gatit si baut. Asigura-te ca este de calitate si ca micutilor li se ofera apa intre mese, chiar daca ei uita sa ceara. Poti da copilului si o sticluta cu apa, daca vrei sa fii sigura.

  • Verifica sursa legumelor si fructelor – sunt autohtone si de sezon sau de import si de la cash & carry? Acestea sunt spalate suficient pentru a indeparta reziduurile si diminua pesticidele de pe coaja? Consumul permanent legume si fructe iradiate este foarte daunator pe termen lung si ideal ar fi ca aceste institutii sa-si procure vegetale preponderent de la piata si fermierii locali.

  • Intreaba care este sursa produselor animale pentru a estima gradul de toxicitate al acestora. Daca se serveste peste, acesta nu trebuie sa fie niciodata de acvacultura. Daca nu esti multumita de raspunsuri, completeaza masa copilului cu un pachetel de acasa, chiar daca asta iti va complica viata. 

  Atentie! Contrar largii popularitati si intereselor industriale, laptele este in prezent un aliment controversat de care sunt legate numeroase afectiuni, inclusiv osteoporoza (provoaca demineralizarea oaselor) , diabetul si mai ales cancerul. Un meniu echilibrat, mai sigur, ar trebui sa se bazeze pe surse de calciu diferite si sa foloseasca de exemplu si lapte vegetal - cel de migdale este delicios (dar nu accesibil oricui, din pacate). Dr.Virginia Faur ("Cat de putin se cunoaste omul pe sine") are o parere echilibrata: lactatele nu sunt sanatoase insa, daca e musai sa le consumam (in lipsa de alternative sau resurse), atunci ar trebui sa optam doar pentru unt, smantana si iaurt de capra DE CASA, in cantitati reduse si in combinatii corecte.

  1. Intreaba care este durata rezervata pentru masa si cati copii sunt serviti simultan – asta va va indica daca micutii mananca relaxati si mesteca bine, fara a fi zoriti de urmatoarea serie care intra in sala de mese. Nu este importanta doar ingerarea alimentelor ci si digestia si asimilarea nutrientilor.

  2. Implica-te! Incearca sa faci sugestii rezonabile, cu diplomatie. Ridica problema in sedinta cu parintii sau in discutiile individuale. Adu argumente si vino cu solutii mai mult decat sa critici (stim, uneori e greu...). Ajuta, daca poti. In cazul in care este o problema de costuri si nu de bunavointa, fii de acord cu o mica crestere a tarifului daca aceasta se reflecta direct in calitatea hranei oferite. In cazul in care ai gasit o gradinita sau scoala exemplara, promoveaz-o, spune si prietenilor, pentru ca merita!

  3. Urmareste comportamentul, digestia, curba de crestere a copilului. Constipatia sau diareea, varsaturile, eczemele, balonarile, refuzul sistematic al hranei trebuie sa iti dea de gandit. Copiii cresc din hrana de calitate si dragostea primite – asigura-te ca le primesc!
Esti o gradinita si cauti un specialist care sa-ti puna meniul la punct? Iata un nutritionist dietetician cu experienta in lucrul cu gradinitele si copiii mici. Doamna Maria Varga se va asigura ca toti copiii vor fi hraniti corespunzator si iti va furniza retete si toate instrumentele necesare pentru un meniu sanatos.
 
Sunt prea multe puncte de verificat in gradinita unde iti lasi copilul? Nu, deloc, pentru ca el este mult prea pretios pentru tine. Urmareste sectiunea Scoli si gradinite verzi! Stii o gradinita exemplara ca politica nutritionala? Ai avut experiente neplacute intr-o scoala? Vrem sa stim si noi! Impreuna putem schimba lucrurile!

Carte premiata


Hrana + Educatie + Distractie