inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Rodia (Pomegranate)
(Punica granatum)

Rodia este un fruct unic, originar din Persia si Mesopotamia - practic este o baca formata din foarte multe seminte cu pulpa rosie si acrisoara. In prezent, arbustii de rodie sunt cultivati in zona tropicala, regiunile mediteraneene si in sudul Californiei dar si in Romania. La noi rezista bine iarna in urmatoarele zone: Baile Herculane, Techirghiol, Buzias si chiar Bucuresti. Cuvantul "pomegranate" inseamna "marul cu multe boabe/seminte" si simbolizeaza fertilitatea. In Turcia, miresele arunca o rodie de pamant iar numarul semintelor care cad prezice numarul copiilor pe care ii va naste. Un fruct poate avea 200g, dar exista varietati care ating 500g si chiar 2 kg. 

Rodia

Parti comestibile:  semintele, florile (alte parti folosite in scop terapeutic: coaja, scoarta de pe ramuri, radacinile)

De ce este importanta pentru copii si intreaga familie: 

  • are valoare nutritiva ridicata: potasiu, fosfor, acid folic, vitamina C, tanin (proprietati astringente)
  • stimuleaza producerea de globule rosii
  • elimina tenia si alti paraziti intestinali (fructele, scoarta de pe radacini si ramuri, pudra fina din flori)
  • protejeaza inima si lupta impotriva cancerului
  • ajuta la asimilarea proteinelor si carbohidratilor
  • dizolva calculii si nisipul din rinichi (seminte pisate si amestecate cu lapte, conform medicinei traditionale indiene)
  • reduce febra si hemoragiile
  • atenueaza diareea, dizenteria si bronsita (infuzie cu flori, coaja)
  • reduce inflamatiile si aftele (clatirea gurii cu infuzie de flori uscate)
  • are efect diuretic (seminte macerate in alcool timp de 5 zile; pentru adulti)
  • prezinta aspect si gust placut, atractiva pentru copii

Rodia 2

Preparare/consum: 

  • ca atare, in salate, dulciuri raw, ca gustare
  • suc, sirop si smoothie (pentru copii se recomanda strecurarea fragmentelor lemnoase rezultate dupa procesarea in blender)
  • jeleuri (sucul poate fi inchegat cu ajutorul fulgilor de agar-agar)
  • sosuri, garnituri
  • in bucataria spaniola, italiana si latino-americana, rodia este un ingredient uzual, folosita inclusiv pentru decorarea orezului, marinarea carnii, inghetate etc.
  • grenadina este o bautura populara, nonalcoolica, obtinuta din fierberea sucului proaspat (pana scade) si indulcirea siropului dens obtinut.

Extragerea semintelor poate da de furca celor nefamiliarizati cu rodia. Sucul rosu ca sangele poate ajunge pe masa si pe haine, semintele pot zbura prin bucatarie si nu in bol. Exista mai multe metode de desfacere dar cele mai bune sunt urmatoarele. Acest fruct are patru camere - daca se taie capacelul si se despart usor cele patru sferturi, boabele vor cadea usor intr-un bol atunci cand batem ferm partea superioara cu o lingura. Aceeasi operatiune poate fi facuta scufundand cele patru sferturi in apa, dupa cum se vede in filmuletul de mai jos (este tehnica folosita in restaurante si cofetarii). 

Atentie:

Nu toti copiii apreciaza samburii lemnosi (mai greu de digerat), desi pulpa ii atrage. Boabele rosii pot fi presate in storcatorul pentru iarba de grau sau sub un sucitor/sticla, rezultand un suc racoritor.

Grenadina (grenadine) din comert este de regula obtinuta sintetic. NU este facuta din rodie. In excursii si tabere in strainatate, unde aceasta bautura este foarte des intalnita, este indicat sa citesti etichetele foarte bine, mai ales atunci cand sunt scrise in limbi straine. De asemenea, la restaurant trebuie sa intrebi daca bautura/sucul este obtinut din rodii proaspete. Nu cumpara sucuri obtinute din ingrediente sintetice.

Sfatul verde:

  • cumpara rodii grele, cu coaja lucioasa, care arata proaspete
  • rodiile coapte pot avea coaja roz (soiurile timpurii) sau rosu inchis (soiurile tarzii)
  • depoziteaza in camara (tin o saptamana) sau in frigider (tin doua saptamani)

 Crezi ca acest articol este util? Click share, pentru prietenii tai. Nu uita sa ne scrii ce fructe sau legume ai vrea sa apara in Enciclopedia Vegetala. Pe curand!

Vrei ca si copilul tau sa manance de toate si sa creascca sanatos? Colectia Copilul Verde iti sare in ajutor. Click pe poza si vezi produsele noastre speciale.

Colectia Copilul Verde


Hrana + Educatie + Distractie