inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Soc - beneficii pentru sanatate si modalitati de consum
(sambucus; sambucus nigra)

 Flori de soc

Socul este un arbust fructifer benefic pentru sanatate, util pentru un spectru larg de boli si afectiuni. Creste spontan in zonele de campie si deal, este foarte raspandit in Europa insa exista si pe alte continente (America). Poate fi intalnit si la munte, la marginea padurilor, preferand locurile insorite. La maturitate, planta atinge 6-10 m inaltime iar in unele tari este folosita ca si gard viu. Infloreste in perioada 15 mai – 15 iunie iar fructele se coc la sfarsitul toamnei, fiind consumate atat de oameni cat si de unele pasari. Fructele sunt bogate in vitaminele C, A, complexul B si saruri minerale, mai ales potasiu. Socul poate fi cultivat cu usurinta in gradini si condus prin taieri regulate ca si copac cu o tulpina si coroana sau lasat sa se dezvolte ca arbust.

Parti comestibile: florile si fructele (bine coapte). Frunzele sunt folosite in agricultura ecologica in preparate cu efect repelent (de alungare a insectelor).

 De ce este important pentru copii si intreaga familie:

  • fortifica sistemul imunitar – florile si fructele
  • are proprietati antivirale fiind de ajutor in cazul racelilor, gripei, febrei, bronsitei,  inflamarilor, herpesului si chiar HIV – florile si fructele; oamenii de stiinta israelieni au creat un medicament pe baza de fructe de soc, pentru gripa si tuse si l-au probat in timpul unei epidemii; s-a constatat ca socul contine doi compusi extrem de activi care impiedica patrunderea virusurilor in celulele cailor respiratorii
  • ajuta in caz de tuse (florile, sub forma de ceai)
  • dizolva si elimina mucusul - florile si fructele
  • are proprietati diuretice – fructele
  • ajuta in tratarea amigdalitelor (siropul de fructe de soc se pare ca este foarte util in acest caz, conform medicului antropolog John Heinerman (vezi “Heinerman’s Encyclopedia of Fruits, Vegetables and Herbs)
  • trateaza problemele pielii (acnee, mancarimi, diverse forme de dermatita, arsurile)  - fructele
  • are actiune sudorifica (provoaca transpiratia abundenta si astfel reduce febra) - florile
  • trateaza reumatismul si sciatica, hemoroizii – in special fructele
  • are efect galactogog (creste secretia lactata la mamele care alapteaza) – fructele

Fructe de soc

Preparare/consum:

Primele utilizate in sezon sunt florile. “Palariile” de soc se amesteca cu apa, miere si lamaie si se lasa la fermentat, obtinandu-se socata. Retetele de socata cu drojdie si zahar nu sunt sanatoase. Florile mai pot fi conservate in miere, macerate (tincturi) si uscate pentru ceai (infuzie 1 lingurita de flori la 1 cana de apa). In functie de zone si traditii, florile mai sunt folosite pentru: sirop, clatite (prajite in aluat; nerecomandat). Din fructe se pot prepara decocturi (1 lingurita de fructe proaspete se dau in clocot intr-o cana de apa, apoi se strivesc si se indulceste decoctul; cataplasme cu decoct pentru inflamatii), jeleuri, dulceturi si gemuri (recomandam fara zahar, cu suc de mere si agar-agar), compot, sucuri presate la rece (aprox. 50 ml/zi). In America, boabele de soc sunt folosite in placinte si alte preparate gatite – insa asocierea cu faina si oua nu este tocmai cea mai buna alegere. 

Socul in padure

Atentie!

Desi nu exista suficiente studii, se pare ca fructele au un anumit grad de toxicitate, motiv pentru care traditional se consuma mai ales in forma gatita (compot, dulceata, placinta). In excelenta sa carte “Sanatate prin seminte, legume si fructe”, Ovidiu Bojor (Doctor in Farmacie, membru al Academiei de Stiinte Medicale) afirma: “Fructele necoapte au un anumit grad de toxicitate, intoxicatiile manifestandu-se prin voma si diaree. In caz de intoxicatii i se dau bolnavului lapte si carbune medicinal”.

Sfatul verde

Culege la cateva zile flori proaspete si prepara socata in mod repetat in sezon, facand o cura benefica pentru sistemul imunitar al tuturor membrilor familiei. Pune flori la uscat pentru ceaiuri si foloseste fructele foarte bine coapte doar daca recunosti bine tufele de soc toamna tarziu si nu le confunzi cu plante asemanatoare. Copiii adora socata – asigura-te ca le-o oferi intre mese sau cu minim 30 min. inainte de masa pentru a nu perturba procesul digestiv.

socata fara zahar

Citeste si reteta noastra de socata fara zahar, in 3 culori. 

Special pentru copii: seria de edutaining "In drum spre gradinita si scoala" - CD-uri amuzante si educative, foarte eficiente, care ii imprietenesc pe copii cu legumele (inclusiv verdeturile), fructele si cartile. Primul volum este si personalizat! Seria se bucura de un mare succes, atat la copii cat si la parinti. 

CDuri educative

Alte ajutoare pentru parinti: jocul pentru frigider Gusta Curcubeul, cartile Pofta de povesti si Fintifliuşcă merge la scoala. Le gasiti pe toate aici, cu filme de prezentare.

 


Hrana + Educatie + Distractie