inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Migdalele
(Prunus dulcis)



Migdalii sunt printre primii pomi fructiferi cultivati (initial existau doar migdali amari salbatici). Migdalele sunt de fapt fructe de la care consumam samburii (din punct de vedere botanic) insa le denumim nuci. Se inrudesc cu ciresele, visinele, caisele, piersicile si prunele (grupa “samburoaselor”). 75% din productia mondiala de migdale provine din California (Central Valley). In magazinele din Romania se comercializeaza atat migdale californiene (cu coaja mai subtire, mai scumpe) cat si europene (mai aromate, cu coaja mai groasa, mai ieftine).

“Migdalul este primul copac din Tara Sfanta care infloreste ca semn al vietii reinnoite si al desteptarii naturii”. (Ovidiu Bojor)

Parti comestibile: samburii (considerati nuci)

De ce sunt importante pentru copii si intreaga familie

  • alcalinizeaza corpul, fiind un aliment de baza in dietele raw vegan si vegan

  • ofera cantitate mare de nutrienti (contin 18% proteine, calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu, multa vitamina E)

  • ajuta sistemul digestiv, sistemul nervos, fortifica oasele si sistemul reproductiv

  • calmeaza tusea si ulcerul gastric; au actiune antiseptica intestinala (bune pentru colite)

  • au continut redus de glucide, putand fi consumate si de diabetici

  • sunt folosite atat intern cat si extern, pentru ingrijirea pielii

Preparare/consum

Pentru a fi usor de digerat si asimilat, migdalele se hidrateaza inainte de consum cu minim 8 ore, intr-un vas sau borcan cu apa de calitate, apoi se scurg si se clatesc bine – prin aceasta procedura, inhibitorii de enzime sunt inactivati, se initiaza germinarea si valoarea nutritiva creste foarte mult. Din migdale se prepara un lapte vegetal foarte gustos si hranitor care poate fi o baza excelenta pentru budinca de chia, deserturi, sosuri s.a. A se evita consumul de migdale conventionale prajite si sarate.

Atentie!

Toate migdalele californiene via USA sunt pasteurizate conform legii incepand din 2007 – acest lucru afecteaza valoarea nutritionala si capacitatea de germinare. Chiar daca sunt etichetate drept “crude”/”raw” in sensul ca nu sunt prajite, aceste migdale au fost pasteurizate ori prin aburi ori tratate chimic cu propylene oxide, considerat de EPA drept carcinogen. Citeste eticheta si verifica provenienta!

Migdalele dulci din comert (in special cele europene) pot fi contaminate cu migdale amare – standardele de calitate accepta 1% migdale amare iar unele marci specifica acest lucru pe ambalaj. Migdalele amare NU sunt comestibile desi anticii le foloseau des cu scop terapeutic (exista si in prezent preparate pe baza de amigdalina). Ambele tipuri de migdale (precum si samburii de cirese, caise, piersici, prune, mere – de aceea au un miros comun) contin amigdalina (amigdalozida), care a primit statutul de vitamina (B17), utilizata mai nou in tratarea cancerului. Din amigdalina, in cadrul proceselor metabolice, rezulta acidul cianhidric (hidrocianamida) care este detoxificat enzimatic si transformat rapid in molecule netoxice (conform Ovidiu Bojor). Migdalele amare insa contin o concentratie mult mai mare de amigdalina si de aceea sunt otravitoare – 10-60 samburi pot fi fatali. Parerile specialistilor difera, insa practic o singura migdala amara ingerata provoaca in cca 5 minute o stare de rau general, ameteala, stomac agitat iar aceste senzatii dispar dupa aprox. 1 ora, cand acidul cianhidric este detoxificat.

Sfatul verde

Cum deosebesti migdalele dulci de cele amare? Amestecate in aceeasi punga, cele amare nu atrag prea mult atentia, desi de regula sunt mai plate, mai mici si au un miros mult mai puternic de migdale. Intr-o punga de 250g pot exista 1-3 migdale amare sau niciuna. Explicatia ar fi ca in livezile de migdali se poate intampla ca unul sa fie salbatic sau sa sufere o mutatie genetica. Daca acel migdal nu este identificat, fructele se pot amesteca la recoltare – depinde de standardele de calitate ale producatorului. Daca ai cumparat o marca noua de migdale, mai ales europene, procedeaza astfel: pune ½ din punga la hidratat 8 ore – primul indiciu este mirosul apei, daca deja se simte un miros puternic (ca de esenta de migdale), este posibil ca una sau mai multe migdale sa fie amare (1 singura migdala scapata in blenderul pentru laptele de migdale va compromite toata sarja iar cei care il vor bea se vor simti rau). Decojeste-le si gusta din fiecare, din varf. Daca simti gust amar (pe langa mirosul neobisnuit de puternic), scuipa imediat si arunca acea migdala. De asemenea, daca servesti copiii cu migdale hidratate ca snack, miroase fiecare migdala decojita pe care o pui in farfuria lor – copiii oricum vor scuipa imediat daca vor simti ceva amar in gura, din instinct insa nu vor mai accepta o buna perioada nici un fel de migdala. Daca rezultatul testului este negativ si toate migdalele au fost bune, poti avea incredere in marca respectiva. Retine, mirosul prea puternic (ca de esenta de migdale) semnaleaza prezenta migdalelor amare in laptele de migdale si acesta trebuie aruncat.

Unii oameni au alergie/intoleranta la nuci, deci si la migdale si trebuie sa le evite.

Cumpara migdalele din surse sigure. Aceste informatii nu trebuie sa te sperie incat sa eviti migdalele – migdalele dulci sunt extraordinar de benefice, fiind folosite de acum 3000 ani (I.C.).

Ai descoperit vreodata migdale amare in punga cumparata? Spune-ne marca! Crezi ca acest articol este util? Transmite-l mai departe! Share!

Urmareste filmul de mai jos despre laptele de vaca vs. laptele de migdale. Estrogenii din care tip de lapte pot stimula cresterea celulelor canceroase? Este in engleza, bazat pe studii clinice, scurt si relevant, realizat de Dr. Michael Greger.

Alte bunatati pentru copii:

In drum spre gradinita si scoala 1 Fintifliusca merge la scoala In drum spre gradinita si scoala 2


Hrana + Educatie + Distractie