inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Dovlecelul
(Cucurbita pepo)

Dovlecelul de gradina

Dovlecelul face parte din familia cucurbitaceelor, impreuna cu pepenele (fruct dulce), castravetele si dovleacul (din punct de vedere botanic si acestea sunt fructe dar sunt consumate pe post de legume). In Europa a inceput sa fie cultivat in Evul Mediu si inca de pe atunci a fost apreciat pentru valoarea sa terapeutica. Originea sa nu ne este clara, vehiculandu-se destinatii precum Asia Mica dar si America si Africa. In Romania se cultiva diverse soiuri de dovlecei (cu coaja verde deschis/inchis, galbeni, lungi, ornamentali).

Parti comestibile: flori, fructele si semintele

soiuri dovlecel

De ce este important pentru copii si intreaga familie

  • este foarte usor digerabil, chiar si in stare cruda (astfel este preferatul elevilor atelierelor si cursurilor Copilul Verde; vezi Jocuri si activitati/Experimente)
  • desi nu are o valoare nutritiva foarte ridicata sau indice de satietate mare, este o sursa buna de potasiu, vitamina A
  • are proprietati anticancerigene
  • semintele contin lecitina, enzime, seleniu, beta-caroten, nu sunt iritante si au proprietati antihelmintice (elimina viermii intestinali precum tenia si ascarizii)
  • are efect emolient si calmant in caz de intepaturi si arsuri (pulpa cruda rasa, aplicata pe zona afectata)
  • este recomandat ca prim aliment solid dupa o cura cu lichide

Dovleceul crud si copiii

Preparare/consum
Datorita continutului mic de amidon, dovlecelul poate fi consumat si in stare cruda (a se alege dovlecei tineri, imaturi, cu seminte foarte mici). Florile pot fi consumate crude, in salate, sau gatite (umplute cu diverse legume, orez etc.). Printre preparatele sanatoase cu dovlecei se numara: supele, pilafurile, tocanitele, salatele, dovleceii umpluti, biscuitii deshidratati. Nu se recomanda prajirea in ulei sau arderea pe gratar, cu foc direct. Nu uita ca uleiul de floarea soarelui atat de "recomandat" pentru gatit nu este deloc rezistent termic si cu cat cumperi un ulei mai ieftin, cu atat acesta este ultrarafinat si are adaos de apa. 

Atentie!
Dovleceii galbeni sau cu aspect total neobisnuit de la supermarket (dungi regulate etc.) sunt de regula modificati genetic. Pentru soiurile galbene este ideal sa folosesti ca furnizor o ferma organica sau o persoana de incredere.

4 soiuri dovlecei

Pastrare
Dovleceii pot fi pastrati la frigider cateva zile insa pe masura trecerii timpului se vor inmuia sau deshidrata.

Sfatul verde
Dovleceii si-au castigat locul intr-o alimentatie sanatoasa - au valoare terapeutica, sunt usor de folosit si chiar de cultivat. Daca ai decis sa cultivi proprii dovlecei, seamana cateva plante esalonat, deoarece dovlecelul este foarte productiv si in varful sezonului nu vei face fata productiei. Sugestii de valorificare atunci cand productia depaseste necesarul familiei: deshidratare ca atare (ideal sa ai un deshidrator cu termostat), deshidratare ca si crackers (blend cu seminte, rosii, faina de in, putina sare), donare unui centru de copii sau familiilor nevoiase, donare bucatariei gradinitei, sculpturi impreuna cu copiii, etc.

tablou comestibil Copilul Verde

Daca vrei sa propui copilului dovlecel crud si sa ai succes, iata cativa pasi:

  • alege dovlecei cat mai proaspeti, micuti si fragezi, cu seminte foarte mici
  • verifica sa nu fie amari
  • taie-i in diverse forme, cu si fara coaja - cu cat coaja e mai colorata, cu atat va prezenta interes; rondelele ondulate au de regula priza mare dar si formele de stelute, floricele (foloseste formele pentru biscuiti sau doar cutitul)
  • daca ii place lamaia, lasa-l sa pulverizeze putin suc proaspat stors peste dovlecel sau sa frece rondela/bastonasul cu o feliuta de lamaie si sa compare gustul; nu folosi niciodata sare de lamaie
  • jucati-va de-a tartinele si pune intre doua rondele de rosii o felie foarte subtire de dovlecel sau alte combinatii, inclusiv cu dovlecel ras, atunci cand copilului i se pare fad gustul ("codite" impletite: taie morcovii si dovlecelul "suvite" subtiri si lungi, apoi impletiti impreuna 1 "suvita" de dovlecel cu 2 de morcovi); taie dovlecelul cubulete cu coaja si faceti "lego"
  • atunci cand copilul este foarte refractar legumelor in general si legumelor crude in special, fa un aranjament cu leguma preferata (probabil cartoful fiert) intr-o forma banala si lasa pentru dovlecel si ardei gras rosu rolurile principale (forma de masinuta, copacel sau ce l-ar fascina pe micut) - intotdeauna da legumei care te intereseaza (si pe care vrei s-o "promovezi") forma cea mai atractiva
  • nu uita regula nr.1, daca vrei ca un copil sa consume o leguma, ea trebuie sa existe in casa si sa fie folosita des iar adultii sa o consume la randul lor, in formele cele mai sanatoase

Succes!

NOU! In cartea "Pofta de povesti" copiii pot descoperi legume deghizate ascunse in ilustratii, printre care si dovlecel. Afla mai multe despre aceasta supercarte premiata international, care le face copiilor pofta de legume.

Pofta de povesti

Vezi aici un experiment interesant cu dovlecei si copii, care a demonstrat preferinta expresa a micutilor pentru starea cruda a dovlecelului!

Ti-a placut acest material? Da-l mai departe! Da sfara-n tara si noi iti multumim!


Hrana + Educatie + Distractie