inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Chlorella

Chlorella este o alga unicelulara foarte folositoare omului, considerata supliment alimentar sau superaliment. Creste in lacuri sau este cultivata (inclusiv ecologic) in bazine speciale. Este probabil cea mai mica planta comestibila de pe Terra.

Specialistii au descoperit CGF – “chlorella growth factor” – una dintre proprietatile unice ale acestei alge. Rata sa de crestere si multiplicare este cea mai rapida dintre toate plantele lumii - prin urmare si in corpul uman, dupa ce a fost inghitita, are un efect rapid in: vindecarea/reconstruirea tesuturilor vatamate, blocarea radicalilor liberi, eliminarea toxinelor, inmultirea bacteriilor benefice (lactobacililor), activarea celulelor T si B ale sistemului imunitar.

De ce este importanta pentru copii si intreaga familie

  • este o sursa superioara de proteine (50-60%) si clorofila asimilabile – de aici provine si numele; curata celulele, detoxifica

  • una dintre cele mai bune surse naturale de DNA si RNA (ca si polenul)

  • este sigura pentru consumul uman, inclusiv pentru copii mici si batrani

  • contine peste 20 de vitamine (inclusiv B12) si minerale (inclusiv calciu si fier), 19 amino acizi, enzime

  • imbunatateste functiile creierului (utila si in boli degenerative), ficatului

  • sprijina digestia, protejeaza impotriva radiatiilor, elimina metalele grele, reduce inflamatiile

  • fortifica sistemul imunitar si accelereaza vindecarea (este folosita pentru gastrita, anemie, constipatie, hipertensiune, diabet, tumori/cancer etc.)

Preparare/consum

Chlorella se gaseste in diferite forme la farmacii (tablete, pudra) si magazine naturiste/bio (in special pudra raw ecologica – recomandata pentru valoare nutritiva ridicata si lipsa aditivilor). Poate fi introdusa in alimentatie sub forma sucurilor si smoothie-urilor, in salate si alte preparate raw (la rece). Desi ca atare nu are un gust atragator, ea poate fi consumata cu placere prin adaugare de miere, lamaie, fructe (vezi mai multe in sectiunea Retete).

David Wolfe recomanda in cartea sa “Superfoods” The Food and Medicine of the Future doza de 3g/zi (pentru incepatori sau intretinere) si 5-7g/zi (o lingurita rasa) pentru efecte vizibile rapid (cresterea nivelului de energie, digestie imbunatatita, stare generala de bine). Doza pentru boli/maladii este marita considerabil de catre medicii fitoterapeuti. Alte informatii bine documentate despre microalge si alge gasiti in: Rebecca Wood – The New Whole Food EncyclopediaPaul Pittchford – Healing with Whole Foods.

Sfatul verde

Culoarea si mirosul de mare al acestei plante nu sunt foarte atractive pentru majoritatea copiilor si adultilor. Copiii mici (sub 6 ani) sunt insa receptivi si cu putina creativitate, prima propunere a unui suc cu chlorella poate fi un succes. Beneficiile consumului de chlorella merita orice efort in acest sens – e bine ca si copiii sa le stie (vor fi mai puternici, nu vor mai raci la gradinita etc.). Vezi pentru detalii si trucuri sectiunea Retete/Bauturi.

Chlorella si spirulina sunt folosite des in cadrul experimentelor si atelierelor Copilul Verde. Copiii au invatat despre pigmenti si au comparat si experimentat cu turmeric, faina de porumb purpuriu si cele 2 microalge, colorand natural coca si realizand diferite forme. Multi copii au tinut sa guste pudra de microalge si s-au amuzat vazandu-si limba colorata in verde!

Atentie!

Algele si microalgele nu se folosesc in cazuri de diaree. Unele persoane nu pot tolera chlorella dar pot incerca spirulina. Datorita procesului dificil de productie, chlorella este mai scumpa decat spirulina si algele uscate insa este o investitie in sanatate. Merita inclusa in alimentatia tuturor.

Calitatea conteaza! Nu recomandam sa cumperi cea mai ieftina pulbere de chlorella sau spirulina de pe piata - poate fi contaminata cu diverse toxine. In loc de marci obscure, e bine sa investesti (mai ales in cazul suplimentelor/superalimentelor) in marci sigure, care au standarde inalte de calitate - multe companii profita de trendul actual bio/superalimente/bauturi verzi comercializand produse indoielnice sub aceasta umbrela a produselor sanatoase. Daca e prima data cand incerci microalgele, nu vei avea termen de comparatie si nu vei putea aprecia just daca e sau nu o pulbere de calitate. Noi am folosit pana acum cu rezultate bune urmatoarele marci bio de chlorella: 1 si 2.

De aici poti descarca o carte electronica gratuita despre chlorella si spirulina.

Vrei sa afli mai multe? Mai jos vizionezi un filmulet in care Dr. Michael Greger iti spune cat de sigura este chlorella (si faptul ca este lipsita de toxine).

Vrei sa incerci sa-i dai copilului chlorella? Iti oferim si o reteta de bautura verde care va avea succes.

Apreciezi articolul nostru ca fiind util? Atunci te invitam sa-l dai mai departe, merita si altii sa cunoasca aceste informatii: like & share! Iti multumim.

Vrei sa-l familiarizezi pe copil cu legumele, verdeturile, fructele? Afa mai multe despre eficienta serie de CD-uri In drum spre gradinita si scoala (nu uita, primul volum este si PERSONALIZAT!). Click pe poza de mai jos.

seria In drum spre gradinita si scoala


Hrana + Educatie + Distractie