inapoi la cumparaturi vezi cosul
Enciclopedia vegetala
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Ce sunt si cum se prepara quinoa si kale? Dar carob si amaranth? De ce sunt importanti germenii si vlastarii? Care produse din soia sunt sanatoase? Putem spala cu nuci de sapun? Ce buruieni sunt comestibile? Ce gasim de mancare in padure? Aici afli esentialul despre toate vegetalele utile pentru hrana, igiena si ingrijire naturala. Scotoceste bine!
Agar (agar-agar, China grass, Kanten)
(Gilidium amansii, G.corneum, G. cartilagineum)



Agar denumeste generic 8 varietati de alge marine rosii (agarofite) din care se prepara agar-agar, un gelifiant vegetal cu multiple beneficii pentru sanatate, o alternativa mult mai atractiva decat gelatina animala care este facuta din cartilaje, ligamente, tendoane, oase de vitel, cal si desigur porc – cum nu se poate mai nepotrivita pentru un desert cu… fructe!

Parti comestibile: “frunzele”

De ce este important pentru copii si intreaga familie

  • este bogat in fier, calciu si alte minerale

  • dizolva colesterolul

  • curata reziduurile si toxinele din intestine, trateaza constipatia

  • influenteaza benefic frumusetea si sanatatea

  • amplifica aromele ingredientelor cu care este combinat

  • foarte usor de digerat, inclusiv de copii foarte mici sau de batrani/bolnavi

  • nu contine calorii

  • incetineste absorbtia carbohidratilor simpli

  • ajuta la prepararea de deserturi sanatoase

Preparare/consum

Agar-agar se gaseste in magazinele naturiste/bio sub forma de fulgi, pudra sau bare (ca gelifiant) si ca fasii fine pentru salate. Cei mai practici sunt fulgii. Varietatile de alge sunt fierte (metoda traditionala) apoi lasate sa se intareasca, taiate in bare si lasate timp de 10 zile pe paie de orez, in timpul iernii (noaptea ingheata, ziua umiditatea curge de pe bare). Barele uscate sunt apoi taiate sau razuite sub forma de fulgi. Fulgii se dizolva in lichide (in general 1 lingura fulgi la 250 ml lichid) si se lasa sa se intareasca. Se pot prepara astfel jeleuri, aspic, sosuri ingrosate etc. Agar-agar pudra este produs industrial si metoda de realizare si folosire difera (se foloseste 1 lingurita la 1.5-2 cani de lichid).

Atentie!

Enzimele din ananas, smochine, papaia/papaya, mango, piersici si kiwi precum si acidul oxalic din cacao, spanac si rubarba diminueaza puterea de inchegare a agar-ului. De asemenea, folosind fructe acide intr-un jeleu, va trebui sa suplimentezi cantitatea de agar-agar cu aprox 25%.

Sfatul verde

Pentru o prima experienta cu agar-agar iti sugeram sa faci un jeleu simplu, din suc de mar (250 ml) si 1 lingura rasa de fulgi. Pune sucul la incalzit pe foc mic, adauga fulgii si amesteca. Cand s-au dizolvat TOTAL, pune intr-o forma si lasa la racit. Poti cumpara agar-agar de aici, aici si aici. Exista multe magazine online si fizice de unde poti cumpara diferite marci de agar.

Despre ce plante comestibile vrei sa mai scriem? Spune-ne, vrem sa stim! Share!

pofta de povesti

In drum spre gradinita si scoala 1 In drum spre gradinita si scoala 2 In drum spre gradinita si scoala 3

Iata un film despre cum se face gelatina animala:


Hrana + Educatie + Distractie