inapoi la cumparaturi vezi cosul
Stil de viata sanatos
Cum sa faci un sotron cu apa - joc de exterior pentru copii

Daca e cald afara si ai copii in preajma, e timpul sa te gandesti serios la cateva jocuri de exterior care sa-i atraga cu adevarat. Daca vrei sa mergi la sigur si sa-i faci sa uite de televizor si tableta, mai ales daca este vacanta, un sotron cu apa este o idee geniala. Toti copiii adora balaceala si orice presupune apa. Ei vor fi cu adevarat fericiti sa topaie si sa numere. Nu costa mult si e usor de facut. ce mai stai?

sotron cu apa

Noi am inventat acest joc cu ocazia ultimei lectii a cursului Copilul Verde. Daca nu stii deja, noi facem si ateliere si cursuri pentru copii. Lectia finala din anul scolar este intotdeauna speciala. In 2015 a fost sub forma unei excursii intr-o gradina organica. Ne-am gandit sa amenajam si un loc de joaca, asa cam am construit tot felul de ansambluri. Cei 34 de copii participanti (de la gradinita Montessano) au stat efectiv la cozi lungi pentru a testa sotronul iar nota pe care i-au acordat-o a fost maxima!

De ce ai nevoie:

- 5 ligheane mici cu diametrul de cca 30 cm (cam 6 ron)

- 1 lighean mai mare, de cca 50 cm (cam 10 ron)

- resturi de sipci (daca nu ai, trebuie sa cumperi cateva de la magazinul de bricolaj unde, daca te duci cu masurile, le poti si taia pe loc)

- 60 cm folie cauciucata pentru iaz (dar daca pui sotronul pe iarba, nu ai nevoie de folie) (cost infim)

- cuie mici (sau capse pentru lemn) si ciocan

sotron cu apa

Procedura:

- plaseaza ligheanele pe pozitii (poti folosi si vase din lemn daca ai si tii sa fie totul foarte rustic)

- masoara si incheie cadrul din lemn, progresiv (sa incapa sigur)

- dupa ce e gata cadrul, intoarce-l, croieste folia si fixeaz-o

- pune ligheanele pe pozitii finale, scrie numerele de la 1 la 7 cu un marker permanent (in ligheanul mare scrii ultimele 2 numere, cu o bara intre ele), asteapta 5 minute, umple-le cu apa si gata distractia

sotron cu apa

De ce e necesar cadrul: pentru ca ligheanele sa nu alunece in lateral si copiii sa nu calce stramb sau sa cada. Incadrate astfel acestea nu se pot deplasa iar copiii nu vor aluneca. Ai grija ca acest cadru sa fie suficient de solid si inalt (minim 5 cm). Inainte de folosire, explica copilului ca trebuie sa paseasca ferm, cu toata talpa (sa aiba priza buna), in centrul ligheanului, fara sa alerge.

Daca ingrijesti acest joc corespunzator, il poti avea mai multi ani in stare buna de functionare... Pe timp ploios depoziteaza-l iar iarna, pune-l uscat intr-o magazie. Nu pune ligheanele pe o suprafata cu pietricele, se vor sparge.

Contactul cu apa in aceasta forma (calcarea apei) este benefic pentru sistemul circulator si imunitate. Stropii care sar, senzatia de racorire, traseul pe care-l presupune balaceala, toate fac din acest joc un succes garantat. Jocurile de gradina sunt apreciate de copii atunci cand sunt bine alese. Distractie placuta!

sotron cu apa

Foto 1 si 4: Catalina Iordache (Mika Photo). Daca ti-a placut ideea noastra, nu ezita sa spui si prietenilor tai, cu un share. Pe curand si balaceala maxima! :)

P.S. Vezi ca avem si alte superidei de distractie si educatie. Click mai jos si vezi ce bunatati ofera acum Colectia Copilul Verde! Copiii vor fi fericiti.

Noutati Colectia Copilul Verde


Hrana + Educatie + Distractie