inapoi la cumparaturi vezi cosul
Stil de viata sanatos
Cum sa faci un joc cu apa pentru copii, in aer liber - distractiv si educativ

Aveti multe jucarii stricate? Parti componente raspandite prin camera copilului? Biberoane, canute si palnii uzate? Un furtun de la aspiratorul vechi? Nu le atuncati, puteti construi un joc fascinant si educativ, foarte repede, din materiale reciclate. Orice copil va fi captivat pe loc si va trece la treaba. Joaca in aer liber este sanatoasa!

Joc cu apa

Cum functioneaza

Pe un panou sunt montate diverse obiecte casnice combinate intr-un circuit - o instalatie colorata si interactiva. Copiii toarna apa prin partea de sus apoi observa ce se intampla cu ea pe traseu. Cand apa paraseste circuitul, copiii pun alta si tot asa. De fiecare data, apa se comporta diferit, in functie de cantitatea turnata, viteza, unghiul din care a fost turnata.

Acest joc este perfect pentru copii deoarece: se bazeaza pe apa (care ii atrage oricand), este dinamic (apa parcurge un traseu intortocheat), mentine atentia copiilor timp indelungat (prin culorile si formele obiectelor, modul diferit in care apa parcurge circuitul in functie de cantitatea de apa pusa etc), ofera satisfactii imediate (copiii vad pas cu pas efectul actiunii lor), ii invata despre apa si gravitatie (apa ia forma obiectelor prin care curge, intra in circuit prin partea de sus si paraseste circuitul in partea de jos, viteaza de scurgere descreste cand trece prin tuburi inguste sau obiecte cu obstacole precum pietricelele), ii tine pe copii mult timp ocupati in aer liber (asta inseamna ca pielea lor va fabrica rezerve importante de vitamina D cu ajutorul soarelui). Jocul ii antreneaza pentru o mai buna precizie si coordonare ochi-mana iar lista poate continua.

Cum se construieste

1. Adunati materiale potrivite din camera copilului sau din gospodarie. Cu siguranta sunt multe obiecte uzate si jucarii stricate. Ce materiale puteti recicla: biberoane, canute, galetuse din seturile pentru nisip, stropitori, palnii, sticle de tip PET, pahare de plastic, tuburi de la jucarii cu baloane de sapun, recipiente de la sampon sau sapun lichid, furtunul de la aspiratorul care nu mai functioneaza, segmente de tevi, rezervorul de la pistoalele cu apa, ghivece mici, popice din plastic etc. Mai aveti nevoie de cuie, suruburi, vopsea, pensula, masina de gaurit. P.S. "Trompetele" negre de pe panoul nostru sunt de fapt niste... ghivece ciudate cumparate de la un magazin de bricolaj.

materiale

2. Vopsiti cu negru sau alta culoare inchisa un panou (din placaj, lemn, OSB, etc.) sau utilizati o usa de la un dulap vechi sau chiar o usa de la vecinul care tocmai si-a renovat casa. Grosimea panoului trebuie sa fie de minim 1.5 cm, inaltimea de minim 1.5 m iar latimea de minim 50 cm. Panoul trebuie sa fie stabil, sa stea perpendicular pe sol, deci trebuie sa-i puneti... "picioare" - cate un profil din lemn (gros de minim 2,5 cm si lat de minim 5 cm) pe fiecare laterala (nu trebuie sa fie de inaltimea panoului, noi am avut la cca jumatate din inaltime) si "talpi" tot din lemn (puteti folosi scanduri de la paleti, resturi de grinzi etc. Talpile trebuie sa fie suficient de lungi fata-spate pentru ca panoul sa stea drept si sa nu se rastoarne (lungimea unei talpi trebuie mai mare decat latimea panoului).

panou

 3. Insirati toate obiectele pregatite si faceti pe sol o simulare de circuit. Ganditi-va mai intai prin ce se toarna apa (trebuie sa fie un obiect cu un diametru de minim 15 cm) si unde are loc deversarea (poate fi direct intr-o rigola, intr-un sant sau intr-o galeata). Imaginati restul traseului combinand furtunele cu obiectele. Adaugati pietricele sau alte accesorii pentru a face circuitul cat mai interesant.

4. Montati instalatia. Fixati obiectul prin care se toarna apa in partea superioara a panoului (fixarea poate fi cu surub sau legaturi pentru cabluri cu inchidere velcro/din plastic (se gasesc la raionul de organizare cabluri de la magazinele de mobila ori bricolaj). Daca nu are gaura, trebuie sa ii faceti o gaura potrivita pentru furtunul cu care va fi conectat. Repetati operatiunea cu restul obiectelor. Noi am facut un panou cu doua surse de apa - puteti face cu o singura sursa (zona de alimentare) sau chiar 3, in functie de dimensiuni si numarul copiilor care ar putea sa se joace simultan.

5. Cand sunteti gata, invitati copiii sa faca o proba! Pe panoul negru puteti scrie cu creta, numere sau litere ori puteti desena. Mai jos puteti vedea instalatia in actiune, intr-un scurt filmulet. Spor la treaba! 

 

S-ar putea sa va intereseze si articolul Gradina copiilor, cu multe idei de amenajari atractive.

Alte modalitati educative si distractive de petrecere a timpului liber:

In drum spre gradinita si scoala 1 Fintifliusca merge la scoala In drum spre gradinita si scoala 3


Hrana + Educatie + Distractie