inapoi la cumparaturi vezi cosul
Stil de viata sanatos
Cum sa cultivi paie naturale, pentru bauturi - experiment pentru copii

Superexperiment pentru cei mici! Cresteti propriile paie pentru suc, 100% naturale si apoi le folositi. Haios, usor si educativ!  Zero plastic, 100% distractie.

paie naturale

Va amintiti? Prin 2013 am postat experimentul nostru denumit "Ceapa verde de Craciun". Am gaurit un bidon umplut cu pamant, am pus cepe mici in curs de incoltire, am udat si... am crescut in sala de clasa ceapa verde, pe care am folosit-o in timpul iernii. Ce s-au mai bucurat copiii! Dar ce s-ar fi intamplat cu cepele daca nu le-am fi folosit si le-am fi lasat in bidon? Peste cateva luni ar fi inceput sa formeze tije florifere, adica sa se pregateasca de facut flori si seminte. Exact asta trebuie sa faceti voi pentru a obtine paie naturale si haioase, pentru suc. Vedeti pasii, mai jos.

experiment cu ceapa

1. Anuntati copiii ca veti face un experiment impreuna, "veti creste paie pentru suc!". Aratati-le paiele din plastic si spuneti-le ca peste cateva luni vor putea culege paie din gradina/din ghiveciul de pe balcon. Va vor privi foarte mirati si nu va vor crede, evident.

2. Gasiti un mic loc liber in gradina sau pregatiti un ghiveci incapator, cu pamant fertil. Puneti primavara in pamant cate cepe mai micute vreti (NU arpagic!), de exemplu pe cele incoltite din camara. Lasati minim 7 cm intre ele, 10 cm daca aveti loc. Nu le scufundati prea adanc, ideal sa aiba varful afara putin. Nu le puneti de toamna, chiar daca e posibil si asa, copiii vor uita pana primavara ce ati facut si cum. Experimentul trebuie facut primavara.

3. Udati din cand in cand (nu exagerati). In cateva luni, cepele vor creste si vor dezvolta tije florifere - frunzele de ceapa vor fi de fapt niste tuburi goale in interior, lungi, fibroase (tari), de un verde intens. In varf vor face flori.

4. De cum ating lungimea dorita, puteti taia cate o tija cand aveti nevoie. Va avea aroma de ceapa. Clatiti sub jet interiorul apoi tineti degetul la un capat si turnati apa cu zeama de lamaie - tineti putin, agitati, clatiti. Acum aroma de ceapa este nesemnificativa. Taiati tija in cate bucati vreti (mai lungi, mai scurte) si puneti-le in paharele cu limonada/suc sau in cestile de supa. Copiii vor fi fascinati de aceste paie crescute de voi si inclusiv vor fi mirati sa afle ca se poate bea supa-crema prin paie de ceapa (se poate, paiele au diametru suficient de mare, mai mare decat la paiele din plastic). Mofturosii care nu vor supa? Ehei, s-ar putea sa se razgandeasca vazand ceasca si paiul din gradina... :)

paie de ceapa

5. Daca nu folositi toate "paiele" pe loc, le puteti pastra cateva zile in frigider, intr-o punguta. Nu uitati sa le clatiti inainte de folosire.

Dupa cum vedeti mai sus, noi am probat si rasprobat acest tip de paie si am avut succes de fiecare data - a fost inghesuiala mare la acea limonada. :) :)

P.S. Daca vreti sa va suprindeti si mai mult copiii sau sa faceti cadouri interesante la o aniversare, aflati mai multe despre produsele de mai jos. (CD-ul cu masinuta rosie este si personalizat!).

In drum spre gradinita si scoala 1 Fintifliusca merge la scoala In drum spre gradinita si scoala 3


Hrana + Educatie + Distractie