inapoi la cumparaturi vezi cosul
Stil de viata sanatos
Cum sa cultivi ghimbir - experiment pentru copii

Stiati ca ghimbirul poate fi cultivat si in Romania? Este cunoscut ca "medicament universal" (in Ayurveda) si este condimentul nr.2 (dupa sare) in Asia. Poate fi folosit in preparate precum ghimbiriada (limonada cu ghimbir), in biscuiti, sosuri, ca ceai si in tot felul de preparate de inspiratie asiatica. Ghimbirul este folosit inca de pe vremea romanilor iar in bucatariile medievale existau chiar mai multe varietati decat gasim noi la supermarket: verde, alb, subtire sau "columbine". Usor picant, stimuleaza digestia, incalzeste corpul, ajuta respiratia si sistemul nervos, inlatura durerile de cap si are inca multe alte beneficii despre care va vom povesti intr-un articol dedicat. Astazi, sa vedem cum il putem cultiva la noi.

cum sa cultivi ghimbir

Consultand cateva carti vechi, am aflat ca taranii de la Ramnicu Valcea cultivau pe vremuri ghimbir, asa ca ne-am gandit sa incercam si noi.

1. Am cumparat ghimbir atat bio cat si de la supermarket, conventional. 

2. Am separat "degetele". Le-am pus 4 zile in apa,  scufundate total, in vase separate. Copiii au schimbat zilnic apa, a fost responsabilitatea lor.

3. Apoi le-am tinut in apa, pe fundul vasului, fara ca bucatile ("degetele") din rizom sa fie scufundate, pe masa (nu pe pervaz direct in bataia soarelui).

4. Dupa 3 saptamani, ghimbirul bio a incoltit. La cel conventional am asteptat 6 saptamani degeaba dar nu l-am abandonat si l-am pus asa in pamant, udandu-l bine zilnic. Tot copiii au primit aceasta misiune.

5. Am plantat ghimbirul bio intr-un ghiveci maricel, cu pamant fertil si am plasat ghiveciul la semiumbra (NU direct in soare). Copiii au fost foarte incantati sa vada lastarii iesind semeti din pamant si apoi crescand rapid si transformandu-se in tulpini cu frunze lungi si inguste.

6. Ghimbirul bio a crescut fara probleme si a facut 3 rizomi frumosi in 10 luni. Am folosit rizomii la limonada cu ghimbir (ghimbiriada) si la fantastica noastra reteta de biscuiti moi integrali, cu cardamom si ghimbir. Satisfactia a fost maxima.

ghimbir in ghiveci

7. Ghimbirul conventional, pus direct in pamant, a incoltit pana la urma, dupa 10 saptamani, cand credeam ca deja a putrezit in sol dar a crescut - ce-i drept, foarte incet si pana a venit frigul nu s-au format rizomii. Am facut greseala sa-l punem si in soare.

In concluzie, pentru o rata de succes mare:

- cumparati 1 rizom bio

- despartiti "degetele"

- puneti-le la incoltit acum, primavara

- cand au incoltit, puneti cate o bucata intr-un ghiveci incapator, cu pamant fertil si amplasati ghivecele la semiumbra

- aveti grija sa nu se usuce pamantul de tot dar nis sa balteasca apa

- daca vreti sa inmultiti proprii rizomi, folositi doar rizomi maturi, dupa minim 3 luni de la recoltare (altfel nu vor incolti); rizomii maturi sunt mai uscati si mai fibrosi si au coaja mai groasa si mai inchisa la culoare

- daca rizomii nu au atins maturitatea toamna, nu-i o problema, mutati ghivecele la adapost si recoltati cand sunt gata (lucru care nu-l puteti face daca intemeiati o cultura de ghimbir in gradina, direct in pamant); teoretic s-ar putea cultiva si in gradina intr-un an mai calduros, in regiuni mai blande din tara noastra (daca asa zic cartile) dar depinde de rizomii "de samanta" si tehnologia de cultura, poate straturi protejate in primavara. Cert este ca ghimbirul nu rezista la inghet in pamant, chiar daca il musuroiesti - am incercat si asta.

Mult succes! 

Despre ghimbir si experimente cu legume si fructe puteti afla si in seria de CD-uri de edutaining "In drum spre gradinita si scoala", alaturi de cantecele, jocuri si povesti haioase, care ii invata pe copii multe lucruri folositoare si interesante. Click pe poza.

In drum spre gradinita si scoala


Hrana + Educatie + Distractie