inapoi la cumparaturi vezi cosul
Stil de viata sanatos
Cum sa cresti un avocado

Copiii sunt fascinati de miracolul germinarii. Uriasul sambure de avocado este ideal pentru un experiment facut impreuna cu ei. Puteti creste un copacel decorativ foarte usor.cum sa cresti un avocado

Avocado este un copacel fructifer care vine din America Centrala si Guam. Este ruda cu dafinul si scortisoara.

Cel mai popular este soiul Hass. Fructele sale sunt folosite pe post de legume, pentru ca nu sunt dulci ci... foarte bogate in grasimi bune. Din avocado puteti face aceasta superreteta de guacamole cu patrunjel sau urzici si e pacat sa aruncati apoi samburele la gunoi. Iata ce puteti face cu el, impreuna cu copiii.

1. Spalati samburele de resturi de pulpa. Nu folositi apa fierbinte!

2. Infigeti 3 scobitori in sambure si asezati-l cu varful in sus deasupra unui paharel cu apa, intr-o zona luminoasa dar nu pe pervazul cel mai expus la soare.

3. Schimbati si completati apa periodic. Aceasta poate deveni responsabilitatea copiilor.

incoltire avocado

4. Asteptati catva saptamani. Samburele se va umfla, va crapa, va face radacini si din varf va iesi un mic lastar.

5. In scurt timp radacinile se vor mari iar lastarul se va inalta spre lumina.

6. Cand are minim 10 cm, plantati-l intr-un ghiveci cu pamant bun de gradina/compost. Samburele trebuie sa ramana pe jumatate deasupra pamantului (ideal). Udati si aveti grija ca pamantul sa nu se usuce excesiv intre udari.

7. Imediat ce riscul de inghet a trecut, la final de aprilie sau inceput de mai, scoateti ghiveciul afara - planta se va dezvolta mult mai rapid si va fi mai sanatoasa.

8. Aduceti ghiveciul in interior toamna si verificati daca trebuie sa transplantati planta de avocado obtinuta intr-un ghiveci mai mare. 

Cu putin noroc, samburele poate incolti si daca il puneti direct in pamant/compost dar germinarea nu mai este un spectacol pentru copii.

Daca samburele vostru nu incolteste nici dupa 2 luni, inseamna ca ati cumparat un fruct de avocado care a fost tratat cu radiatii ionizante care au omorat germenele - o, da, legumele si fructele de la supermarket, conventionale, sunt radiate deseori. Daca aveti ocazia sa cumparati avocado bio, sansele de reusita sunt crescute. Gasiti avocado bio avantajos la Lidl (set de 2 bucati).

Din alti samburi puteti face jucarioare haioase, ca in filmuletul cu crocobauri de aici

Succes!

SACULETUL CU POVESTI

 


Hrana + Educatie + Distractie