inapoi la cumparaturi vezi cosul
Recenzii si recomandari

Produse si servicii testate si recomandate de Copilul Verde. Asteptati-va la recenzii oneste si chiar avertismente.

Ciocolata este sanatoasa sau nociva pentru copii?

Ciocolata este sublima, veti zice. Ne face sa ne simtim bine. Are ceva care ne tot cheama, asa ca noi o cumparam in cantitati apreciabile. Pe etichete se proslavesc antioxidantii continuti, mineralele, vitaminele si mai nou, se promoveaza ideea de "superfood". Nu ne imaginam ca ar fi ceva in neregula cu ea, pentru ca e atat de buna, nu-i asa?

problema cu ciocolata

Pe scurt, despre ciocolata

1. Desi exista si ciocolata din carob (roscove), ciocolata propriu-zisa, asa cum o stie toata planeta, se face din boabe de cacao.

2. Boabele de cacao sunt semintele unui fruct din jungla sau plantatii aflate in apropierea Ecuatorului. Denumirea latina este: Theobroma cacao.

3. 70% din productia mondiala de cacao vine din tarile africane iar restul vine din Asia si America. Peste 50% din boabele de cacao provin din 2 tari: Coasta de Fildes si Ghana. In tarile respective, comertul cu copii, precum si sclavia, sunt interzise prin lege. Aflam imediat cum se respecta legea in Africa.

4. Cacao este considerata un aliment "ideal" si sursa "cea mai buna" pentru: antioxidanti (o concentratie mult mai mare decat in acai, polen, goji sau afine), magneziu, fier, zinc, vitamina C, acizi grasi Omega-6, triptofan (un amino acid esential responsabil pentru buna dispozitie), anandamida (o endorfina, responsabila pentru senzatia de placere si dependenta de cacao), teobromina (un alcaloid, o substanta asemanatoare cafeinei, despre care se afirma ca dilata sistemul cardiovascular - relaxeaza venele, scade tensiunea si riscul de infarct dar este si excitant nervos). Boabele mai contin: cafeina (dar mult mai putina decat in boabele de cafea), fibre, acid oxalic (mai putin decat in spanac). Pana aici, totul suna binisor, cacao inhiba chiar si celule canceroase (dupa unele studii). O parte din nutrientii de mai sus vor fi alterati in momentul prajirii uscate a boabelor (de exemplu Omega-6, vitamina C) dar pare un aspect minor. Mai exista unele studii care sustin ca boabele de cacao sunt bune si pentru creier, mai ales pentru imbunatatirea memoriei. Prin urmare, ciocolata este un aliment foarte sanatos pentru copii. Asa pare, nu?

problema cu ciocolata

Pentru a decide daca e buna sau nu, trebuie sa aflam CUM se face o mare parte din ciocolata conventionala (care nu este bio si nici Fairtrade) si ce contine produsul final. Putem vedea foarte clar din filmuletele urmatoare, tot procesul. P.S. "Fairtrade" nu este un brand de ciocolata, este o organizatie globala care are grija ca fermierii si muncitorii (de ex. cei care recolteaza boabele de cacao) sunt tratati corect, platiti (exista un pret minim sub care nu se poate trece) si nu exploatati. Un produs cu eticheta "Fairtrade" garanteaza de exemplu ca in producerea sa nu au fost implicati sclavi copii. "Fairtrade" nu se aplica doar produselor organice, pot fi si produse conventionale cu acest label. Aici gasiti standardele Fairtrade.

Pe scurt:

1. Lucratorii (majoritatea africani) din plantatii, desculti, nespalati pe maini, fara toalete sau surse de apa, crapa direct langa copac fructele de cacao cu maceta (murdara) si scot pe o prelata complet neigienizata, sau pe frunze de bananier (nespalate) pulpa mucilaginoasa, care este dulce si contine boabele de cacao. 

2. Pulpa colectata este dusa apoi la fermentat - in lazi compartimentate neigienizate ("camere de fermentare") sau direct pe frunze de bananier (iar nespalate), puse pe pamant. Amestecarea pulpei are loc cu mainile murdare ale lucratorilor sau chiar cu picioarele (si mai murdare). Pe masura ce fermenteaza, pulpa mucilaginoasa se topeste si raman boabele (care inauntru sunt mov dar prin acest proces devin maro si isi intensifica aroma). Exista si varietati rare cu boabe albe, din care se fabrica ciocolata alba adevarata (detalii despre acest subiect, mai jos). Fermentarea are loc 4-7 zile, timp in care temperatura boabelor creste foarte mult. La fiecare 2 zile, boabele sunt amestecate. Fermentarea pulpei dulci are loc datorita bacteriilor (da, de pe mainile si picioarele lucratorilor) dar si al mustelor. Pana aici suna "apetisant". Pe langa lazile de fermentare circula nestingherite diverse animale precum gaini, caini, soareci si sobolani - da, chiar si in secolul actual. Vedeti mai multe in ultimul film, la finalul articolului.

3. Boabele fermentate sunt puse apoi la uscat la soare, in aer liber, timp de cca 14 zile, in tavi imense sau iar pe frunze de bananier. Din cand in cand, sunt amestecate cu... grebla (neigienizata) iar lucratorii calca cu picioarele goale prin boabe. In cele 2 saptamani sub cerul liber, boabele se "imbogatesc" cu excremente de pasari, sunt vizitate de soareci (cacao este toxica pentru animale dar nu si pentru rozatoare), paianjeni, muste si alte vietati, plus praf si bacterii. N-ar trebui ca mediul in care sunt uscate sa fie controlat? Sa respecte normele de igiena? Ultimul film (in finalul articolului) expune foarte clar toate acestea, nu uitati sa-l vizionati integral.

P.S. Desi aceasta este practica la scara larga in Africa, exista cateva branduri (mai ales cele organice, raw si gourmet) care au alte standarde - exista un acoperis transparent deasupra boabelor puse la uscat, plase pentru insecte, etc. Am dori ca acest mod de lucru sa fie abordat de toti producatorii.

4. Cand boabele sunt uscate, sunt puse in saci si incarcate pe vapor apoi trimise catre fabricile de ciocolata, ca materie prima. Uneori, inainte de uscare, boabele sunt presarate cu argila rosie amestecata cu apa, pentru a le da o culoare mai atractiva si a le proteja de mucegai in timpul transportului cu vaporul. Pe eticheta ciocolatei finale, la lista de ingrediente, nu scrie ca ar contine resturi de argila.

5. Ajunse la fabrica, boabele sunt prajite uscat, scuturate cu echipamente speciale pentru a se indeparta cojile, apoi macinate grosier, amestecate cu zahar si vanilie, apoi macinate iar intr-o pudra fina.

 

6. Pudra fina este amestecata cu unt de cacao si trece printr-un proces de calire care face ca minunata ciocolata sa se topeasca in gura, nu in mana. Cu cat ciocolata este mai scumpa, cu atat calirea dureaza mai mult, cca 72 de ore. Urmeaza apoi aromatizarea, amestecarea cu tot felul de alte substante, nuci, condimente etc. si comercializarea in diferite forme. E mult de munca pana sa mananci un patratel de ciocolata, nu?

Referitor la ciocolata alba, iata cateva precizari. Ciocolata "alba" din comert nu este tocmai ciocolata - poate contine in jur de 3-20% unt de cacao (in functie de pret si brand) iar restul este format din: lapte praf, zahar plus diverse alte ingrediente precum lecitina de soia, extras de vanilie, etc. Deoarece contine un produs lactat, "ciocolata alba" este mai perisabila si are un termen de valabilitate mai mic. Ciocolata alba adevarata este fabricata din boabe de cacao albe si este mult mai scumpa. Culoarea sa nu este alb-galbui precum cea pe care o stim noi ci este o ciocolata de un maro mai deschis sau bej, deoarece boabele albe de cacao, in urma prajirii uscate, prind culoare (insa nu ajung maro inchis precum boabele de cacao conventionale). Una dintre cele mai bune ciocolate facute din boabe de cacao albe este Piura-Quemazon de la Pacari (puteti citi lista ingredientelor, unde se specifica clar ca este facuta din boabe de cacao albe). Spre deosebire de boabele de cacao conventionale, cele albe dau ciocolatei o cremozitate deosebita si un gust perfect, nefiind amare. Piura-Quemazon (brand din Ecuador) a castigat medalia de aur in 2013, la International Chocolate Awards. Varietatea white criollo creste in Peru - aici majoritatea ciocolatierilor si cofetarilor folosesc adevarata ciocolata alba ca atare sau in diverse combinatii. De asemenea, exista ciocolatieri (francezi, in special, din zona gourmet) care folosesc boabele albe de cacao (Manjar de los Dioses - nectarul zeilor) pentru anumite produse, datorita texturii si gustului deosebit. Deci "ciocolata alba" din comert contine procente variabile de unt de cacao (3-5-15-20%) si cam atat provenind din cacao. Ciocolata alba adevarata este rara si scumpa si inca nu am gasit la noi un brand precum Pacari.

DECI CIOCOLATA ESTE BUNA PENTRU COPII?

1. Ciocolata contine zahar si cofeina dar mai ales teobromina, toate fiind stimulente. E drept ca aceasta cofeina si teobromina cu efect asemanator cofeinei sunt in cantitate mica dar nici cantitatile pe care le mananca copiii nu sunt mici (iar zaharul este in cantitate MARE, pentru ca boabele de cacao sunt amarui). Pentru a te bucura de beneficiile ciocolatei obtinute din cacao, ar trebui sa mananci o patratica de maxim 3 ori pe saptamana. Cunoasteti vreun copil invatat cu ciocolata care mananca doar 1 patratica? Nu. Unii copii primesc in aceeasi zi: lapte cu cacao si corn cu ciocolata, desert la pranz prajitura cu ciocolata (de ce oare trebuie sa mananci desert dupa masa de pranz?!), gustare dupa amiaza constand in bomboane de ciocolata si daca mai are loc si o aniversare la gradinita, vine si o felie mare de tort, tot cu ciocolata. De ce acei copii sunt irascibili, neatenti la scoala, hiperactivi, cu probleme de somn? De la cacao si zahar.

2. Ciocolata facuta din cacao, cea ieftina si conventionala, este un aliment cu multe impuritati permise de legislatie si poate provoca alergii. Modul in care se recolteaza si proceseaza majoritatea boabelor de cacao din Africa nu este tocmai igienic. Nu am vazut in filmele de mai sus cum ca boabele ar fi selectate, spalate sau curatate in vreun fel (asta nu inseamna ca nu exista si cateva branduri responsabile, mai ales din zona gourmet, care au standarde mai ridicate decat brandurile care produc ciocolata de larg consum). E drept ca boabele sunt prajite uscat inainte de macinare dar prajirea omoara bacteriile, nu elimina impuritatile (parul de animale, excremente de pasari etc) si toxinele. Prin urmare, ciocolata cea accesibila de la chiosc si supermarket (care se obtine exact ca in filmele prezentate) nu e tocmai alimentul ideal pentru un copil. Partea proasta este ca U.S. Food and Drug Adminsitration chiar tolereaza mucegaiul, parul de soareci si fragmentele de insecte in produsele obtinute din cacao (un fir de par de soricel sau 60 fragmente de muste la 100 g de ciocolata nu sunt vreo problema!?). Mai bine consultati singuri reglementarile in domeniu: FDA - The Food Defect Action Levels.

Cum se proceseaza boabele de cacao in cazul ciocolatei organice si Fairtrade? Lucrurile stau mai bine (boabele sunt alese, spalate, uscarea nu are loc sub cerul liber) dar aceasta este mai scumpa (e firesc) iar majoritatea populatiei o prefera pe cea ieftina, cat mai ieftina. Exista si ciocolata raw iar acele boabe, nefiind prajite, au un alt tratament pentru a nu fi contaminate cu bacterii  - macetele sunt gienizate cand se merge la recoltare, lucratorii isi igienizeaza mainile, miezul fructelor este pus in recipiente igienice, camerele de fermentare sunt curatate dupa fiecare ciclu, cu substante organice (cel putin asa afirma producatorii). Prin urmare, primesti ce platesti.

3. Ciocolata este o pacoste pentru dintii copiilor si cauzeaza carii, spun stomatologii. Cu cat este de o mai buna calitate, cu atat este mai lipicioasa si adera pe dintii copiilor. Daca ei s-ar spala corect pe dinti dupa ce au mancat un pic de ciocolata, totul ar fi perfect dar copiii nu se spala pe dinti in timpul zilei iar daca o fac, la gradinita sau scoala, o fac foarte superficial. Pe langa ciocolata, inghetata conventionala si bauturile carbogazoase sunt de asemenea inamicii dintilor sanatosi. (Stiti ca exista gradinite care ofera desert la masa de pranz si contine deseori ciocolata?)

4. Prin substantele continute, boabele de cacao dau dependenta si deschid poarta catre dorinta tot mai mare a copiilor pentru dulciuri in general. In 2015 am realizat un sondaj printre copiii de 3-6 ani. Din cei 70 de copii chestionati privind dulciurile preferate, 90% au plasat ciocolata pe locul I. Copiii au fost rugati sa continue inceputul urmatoarei fraze: "Mie nu-mi place cand...". 89% dintre copii au adaugat "mami nu-mi ia/da ciocolata".

5. Ciocolata este un aliment greu de digerat. Poate provoca, persoanelor sensibile, constipatie (desi contine multe fibre) dar si migrene, nervozitate si are efect diuretic. Nu este recomandat ca ciocolata sa fie consumata imediat dupa masa sau in combinatii incorecte. Ciocolata cu lapte sau lapte cu cacao sunt combinatii dificile datorita continutului de lactoza si grasimi, in combinatie cu efectul stimulativ al ciocolatei care poate irita instestinele si da peste cap procesul digestiv. Datorita efectului diuretic, ciocolata este interzisa in cazuri de diaree.

6. Plantele de cacao, mai ales cele din Nigeria, pot fi contaminate cu plumb. Gasiti aici  studiul privind sursele de plumb si efectele secundare.

7. Unele persoane nu sunt deranjate de lipsa de igiena a culegerii si fermentarii boabelor sau se gandesc ca au noroc si in pachetelul lor de ciocolata nu s-au nimerit 2 fire de par de soricel si 3 aripi de musca (desi la restaurant, cine gaseste un fir de par al bucatarului in mancare face un mare taraboi si este chemat seful de sala). Se fac chiar analogii cu modul in care se face vinul din mosi si stramosi, cum strugurii sunt calcati in picioarele goale, deci... fiecare decide cat de curata trebuie sa fie hrana sa si a copilului sau. Mai exista insa o bulina neagra pentru ciocolata din cacao. Ceea ce ne doare cel mai mult este faptul ca aceasta ciocolata/cacao este o mare afacere care se face prin sclavie si prin comert cu copii de la 10 ani, chiar si in zilele noastre. O parte majoritara din ciocolata de pe piata contine boabe de cacao culese si procesate de copii furati si apoi vanduti cu 230 de euro proprietarilor de plantatii, cu "drept de folosinta" totala. Acesti copii trebuie sa manuiasca macete taioase, sa intre in contact cu pesticide periculoase, sa munceasca de dimineata pana seara fara sa fie platiti. Sunt batuti, amenintati si nu au parte de educatie. Acesti copii NU stiu la ce se folosesc aceste boabe de cacao atat de importante si NU au mancat vreodata ciocolata. Copiii sunt sclavi pe plantatiile de cacao din Coasta de Fildes si Ghana. US Department of State estima numarul lor la 100.000 (2002) si de 200.000 in 2005. Investigatii din 2010 si 2016 au confirmat persistenta sclaviei.

Ce facem noi

La cursurile si atelierele Copilul Verde pentru copii mici nu folosim niciodata cacao deoarece nu ne place efectul sau ca excitant nervos. Retetele noastre cu ciocolata includ pudra de carob (roscove) si sunt delicioase. Ne place carobul raw pentru ca este dulce natural si foarte bogat in calciu. In general nu cumparam ciocolata ci facem tot felul de dulciuri sanatoase fara zahar, folosind carob (bomboane de ciocolata, inghetata, tort, creme etc.) dar daca am vrea sa cumparam ciocolata din cacao, am cumpara mai putina dar de o mai buna calitate, cat mai neagra/fara zahar, 100% naturala, exclusiv bio (organica) si cu mentiunea Fairtrade pe ambalaj, lucru care certifica un comert corect si faptul ca lucratorii de pe plantatii nu sunt sclavi, au conditii de viata si lucru omenesti si sunt platiti pentru munca lor, putand sa le ofere copiilor lor adapost, masa si educatie. De asemenea, am consuma-o cu masura. Copiii pot fi convinsi usor sa renunte la dulciurile nesanatoase si sa accepte dulciuri mai putine dar de calitate. Vedeti aici cum.

Vedeti in link ce branduri de ciocolata folosesc cacao obtinuta prin exploatarea copiilor africani.

Acest articol nu este impotriva ciocolatei, nu promoveaza ciocolata cu roscove, bio sau raw etc., este pur informativ. In tara noastra intra tiruri cu marfa expirata si re-etichetata, carne congelata veche de 40 de ani si se vand produse "naturale" care contin conservanti si coloranti. Credem ca ar trebui sa stim mai multe despre cum se fac produsele din ambalaje atractive si sa decidem ce e mai bine pentru noi si pentru copii. 

Va invitam sa urmariti documentarul de mai jos, relevant, ce include filmari cu camera ascunsa pe plantatii din Africa si interviuri cu sclavi-copii. Observati conditiile precare si lipsite de igiena in care boabele de cacao sunt recoltate si trimise fabricilor din Europa. Dupa toate aceste filme, e clar: primim ce platim. Atunci cand vrem produse ieftine, sa ne gandim si cu ce pret sunt obtinute. Parca "putin si mai bun" e o decizie inteleapta, nu?

De aici puteti descarca proiectul PDF (referitor la plantatiile de cacao din Coasta de Fildes) al organizatiei Anti-Slavery International, privind eradicarea sclaviei in Africa de Vest. 

Mai jos gasiti cateva materiale ajutatoare, carti si CD-uri educative si distractive care ii imprietenesc pe copii cu hrana sanatoasa, sportul si lectura:  

In drum spre gradinita si scoala 1 Fintifliusca merge la scoala In drum spre gradinita si scoala 2

Hrana + Educatie + Distractie