inapoi la cumparaturi vezi cosul
Recenzii si recomandari

Produse si servicii testate si recomandate de Copilul Verde. Asteptati-va la recenzii oneste si chiar avertismente.

Cartoful Blue Congo violet - antioxidanti din belsug

Cartoful este un aliment de baza si este cultivat la scara larga in Romania. Putini insa stiu ca printre soiurile conventionale cresc si la noi, de cativa ani, culturi de cartofi violet. Acestia nu sunt modificati genetic cum ar crede cei neinformati - sunt originari din America de Sud si dimpotriva, au numeroase beneficii pentru sanatate. Ne-am gandit sa testam acesti cartofi bogati in antioxidanti si sa va spunem adevarul despre ei.

Cartoful violet

"Lotul" testat provine de la Cartof Blue Congo Violet, de pe un hectar cultivat organic (in curs de certificare) in judetul Alba. Proprietara culturii este Viorica Laszlo care, documentandu-se in privinta legumelor cat mai sanatoase, a aflat ca soiul Blue Congo contine de 10 ori mai multa antocianina (un antioxidant valoros) decat cartoful obisnuit. Practicand un stil de viata sanatos, urmatorul pas al doamnei Laszlo a fost sa aduca samanta din nordul Europei, sa invete tehnologia acestei culturi inedite la noi si sa o cultive pentru propriul consum dar si pentru comercializare. Haideti sa aflam cum arata, ce gust au si cum pot fi preparati acesti cartofi, precum si cateva informatii de baza privind antioxidantii si valoarea ORAC.

Cartofi violet

Priviti sectiunile acestor cartofi in stare cruda - imediat sub coaja exista un strat alb, apoi miezul violet, marmorat. Forma este destul de regulata iar dimensiunile medii - probabil acesti cartofi nu cresc foarte mari. Mai multi alungiti decat rotunzi, tuberculii pot fi folositi ca si cei obisnuiti insa datorita culorii, pot avea un rol decorativ foarte mare (o parte din intensitate se pierde prin gatire insa arata in continuare atractiv). I-am folosit cu succes inclusiv la cursul Copilul Verde iar copiii au apreciat prezenta pigmentului mov in acesti cartofi - piureul nostru colorat a avut mare succes. 

Cartoful violet ORAC

E bine sa stim ca responsabila pentru culoarea mov/violet este ANTOCIANINA - un antioxidant puternic, prezent si in fructe precum cocazele negre, afinele, rodiile. Dar ce sunt ANTIOXIDANTII? "Sunt compusi naturali care protejeaza organismul de pericolul radicalilor liberi" - afirma Phyllis A. Balch in Nutritie si Biotratamente. Printre cei mai cunoscuti antioxidanti se numara vitaminele C, E, A, carotenoidele si flavonoizii, melatonina si mineralul seleniu - plus antocianina. Prin urmare, antioxidantii ne ajuta sa prevenim numeroase boli (de exemplu cancerul si bolile de inima), sa avem un sistem imunitar puternic si sa imbatranim frumos si cat mai tarziu. Radicalii liberi se formeaza in urma expunerii la radiatii (inclusiv solare), prin expunerea la substante toxice (cosmetice, produse de curatenie, cele de la locul de munca, aerul poluat, fumul de tigara, alimentele arse/prea rumenite) etc. ORAC este o valoare standard si reprezinta "puterea" antioxidantilor din alimente - cu cat un fruct sau o leguma este mai colorata, cu atat are o valoare ORAC mai mare (mai multi antioxidanti). ORAC inseamna: Oxygen Radical Absorbance Capacity. Dupa cum se vede mai sus, murele, rodiile, coacazele, prunele conduc detasat iar in varf se afla, polenul (un produs al albinelor). 

Cartoful violet

In general, cele mai colorate sunt fructele, fiind mai putine legume foarte inchise la culoare (rosiile, vinetele, morcovii purpurii, cartoful violet). In concluzie, antioxidantii in cantitati foarte mari din cartoful violet (aproximativ de 10 ori mai mari decat in cartoful alb) sunt foarte necesari iar aceasta leguma este o sursa comoda si gustoasa. 

Revenind la cartofii Blue Congo testati, putem spune ca ne-am inteles din prima excelent. Fiind organici, dupa declaratia producatorului (terenul este in curs de certificare bio), i-am folosit si cu coaja, bine spalati, copti in cuptor, fierti si fara coaja, aburiti. Fata de cartofii conventionali, au o textura mai cremoasa (fiind ideali pentru piure) dar gustul este aproximativ la fel. Noi am adaugat in piure unt de cocos, sare de mare, putin usturoi pisat si ceapa verde tocata.

Cartoful violet

Am avut senzatia ca in cuptor s-au copt mai repede decat cartofii albi - ideal este sa-i supravegheati indeaproape si sa nu setati cuptorul la o temperatura mai mare de 150 de grade. Rumenirea excesiva este daunatoare, asadar scopul este doar sa facem amidonul digerabil prin coacere optima. Piureul  de la curs a iesit senzational - i-am obisnuit pe copii deja cu adaosul de verdeturi in piure (plus usturoi) iar pentru poza urmatoare am adaugat doar usturoi, sare de mare si unt de cocos (puteti pune si ulei de masline si putin lapte de orez). Atunci cand punem cartofii la fiert (daca nu-i aburim) noi mai adaugam in oala si 1/2 radacina de patrunjel si o ceapa. Iata un reportaj de la TVR Cluj despre acest soi si producatorul sau:

Cartofii Blue Congo Violet au trecut cu brio testul nostru. Cum ne place sa decoram si sa atragem copiii sa manance "toate culorile curcubeului", ne-au fost foarte folositori. Ii puteti comanda de aici. Nu e un secret ca pretul lor este mai mare decat al cartofilor obisnuiti: 15 ron/kg in prezent (este o productivitate mai mica insa o valoare ORAC mult mai mare) - este posibil sa se schimbe la cultura urmatoare, din toamna. Speram ca producatorii vor avea recolta buna, un lant de livrare eficient si vor putea stabili un pret cat mai accesibil.

Cartoful violet

Nu uitati sa implicati copiii in bucatarie - prepararea unui piure mov este de senzatie, mai ales pentru fetite sau mofturosi! Daca v-a placut experienta noastra violet si considerati informatiile utile, nu ezitati sa le spuneti si prietenilor, prin share. Multumim! 

Carte Pofta de povesti

 

 


Hrana + Educatie + Distractie