inapoi la cumparaturi vezi cosul
Parintele Verde

Vrei sa cunosti oameni deosebiti, preocupati de un stil de viata sanatos? Mamici si tatici implicati in proiecte deosebite? Vrei sa inveti din experienta altora? Doresti sa citesti povesti de viata, marturisiri si sfaturi? Vrei sa vezi familii fericite si copii sanatosi? Daca ai preocupari comune, aici iti poti gasi noi prieteni, confidenti si colaboratori!

Alexandra si Andrei Barbu, Sabina si Matei Dumitrescu
Bucuresti

Suntem doua familii care ne-am gandit sa cultivam legume organice pentru copiii nostri. Fara pesticide si erbicide. Nemodificate genetic. Proaspete, bine coapte, din soiuri autentice, in sezon. Asa s-a nascut in 2009, in inima Baraganului, Cosul de legume, un cos generos care astazi hraneste nu numai proprii copii ci si foarte multi clienti pe care ii consideram prietenii nostri.

Andrei: „Inca din 2008 am cautat impreuna cu tatal meu, geolog, un teren curat si fertil. In 2009, cand am gasit cele 16 hectare la Valea Macrisului, mi-am luat inima in dinti si am renuntat la job-ul meu de IT-ist, am parasit corporatia la care lucram si m-am apucat impreuna cu tata si cu sotia mea de agricultura organica! Nu mai facusem asta pana atunci, asa ca m-am pus pe carte si am invatat apoi am aplicat in camp totul de la A la Z. Fiecare zi in Baragan inseamna experiente noi, de la dormitul sub cerul liber, la alungat iepurii tentati de pepenii nostri, apoi livrari, discutii cu clientii, emisiuni, birocratie si intalniri. Sa faci agricultura si mai ales organica nu e un lucru simplu dar ne aduce satisfactii enorme – stim ca oferim clientilor hrana pura, ca dam copiilor nostri legume si fructe sigure, savuroase si asta nu poate fi decat minunat pentru sanatatea tuturor.”

Matei: „Noi ne-am alaturat la sfarsitul anului 2012. La fel, voiam sa punem pe masa copiilor hrana adevarata, naturala. Ne interesa domeniul si am avut norocul sa-l intalnim pe Andrei si sa simtim potentialul Cosului de legume. Asa ca ne-am asociat pentru a creste proiectul, spre beneficiul a cat mai multor oameni. Astazi cultivam traditional peste 50 de soiuri de legume din seminte autentice, nemodificate genetic si nehibridizate, sub cerul liber. Nu e usor sa fim Cosul de legume – muncim foarte mult, nu avem weekend, lucram cu produse perisabile pe care trebuie sa le livram rapid iar oamenii compara preturile noastre cu produsele conventionale din Turcia sau Italia... Din fericire, avem multi clienti care au inteles cat de importanta este mancarea pentru sanatate si au ales sa-si procure alimente organice – piata acestor produse este in continua crestere. Majoritatea clientilor sunt familii cu copii, gradinite, scoli, persoane care practica un stil de viata sanatos.”

Alexandra: „Andrei se ocupa exclusiv de Cosul de legume iar noi ceilalti continuam sa profesam in paralel. Eu sunt arhitect, Sabina este psiholog iar Matei este economist. Pe langa job-urile noastre avem grija si de proprii copii, mentinem relatia cu clientii, ne implicam in evenimente (de exemplu atelierele de la Carturesti). Noi nu vedem Cosul de legume doar ca o afacere cu impact ecologic ci si ca un proiect de impact social. Vrem ca treptat sa contribuim la educarea publicului in vederea adoptarii unui stil de viata sanatos, a unei alimentatii naturale. Participam la conferinte, aparitii publice dar ne focusam si pe evenimente pentru copii, dorind sa-i atragem catre hrana adevarata, catre natura. Cultivam cu drag toata gama de legume care cresc in mod natural si in sezonul lor, in Baragan. In plus avem si produse mai speciale - rosii mov, morcovi galbeni si albi, kale, mangold, plante aromatice, fructe. Ne-am propus si sa sprijinim persoanele defavorizate, donand produse pentru cauze sociale.”

Sabina: „Ne-am asumat aceasta afacere de familie, cu tot ce presupune ea. E evident ca am crescut anul acesta, dar deocamdata suntem tot noi patru care facem majoritatea lucrurilor. De mai multe luni muncim 10-14 ore pe zi. Mancam pe fuga si mai schimbam cateva vorbe despre ultimele probleme de la camp. Avem intalniri la birou, fiecare in domeniul lui, printre care mai vindem 3 kg de cartofi si mai notam comentarii legate de adresele de livrare. Ducem copiii la culcare si apoi organizam comenzile pentru a doua zi. Luam copiii cu noi la targuri, unde reusim sa ii hranim, sa ne jucam cu ei si sa ii culcam. Avem grija de clientii nostri bebelusi, pastrandu-le cei mai mici zucchini si cei mai frumosi morcovi. Tinem minte preferintele clientilor, incercam sa le facem pe toate cat mai bine si daca uneori mai gresim, invatam ceva din asta. Acum cateva saptamani eram in fata Operei Nationale, la 7 seara, imbracata elegant - luasem bilete de ziua lui Matei si speram sa ajunga la timp de la camp, pentru ca se inchideau usile. Asteptand am raspuns la telefoane si discutat cateva comenzi. Matei a venit in viteza, a oprit duba plina cu legume in parcare si am intrat veseli la spectacol, la ora fixa! Cu multa vointa si zambet, putem reusi tot ce ne propunem. Suntem recunoscatori pentru momentele frumoase pe care le-am trait ca echipa, pentru ca am fost uniti si ne-am ajutat unul pe celalalt, pentru ca le-am aratat copiilor legumele produse de noi si cum se decojesc pastaile de mazare, pentru ca am luptat pentru schimbare si pentru mai bine. Va asteptam cu drag pe www.cosuldelegume.ro”.

21 noiembrie 2013


Hrana + Educatie + Distractie